Αδυναμία στο να πληρώσουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους εμφανίζουν οι Ευρωπαίοι, με την Ελλάδα ωστόσο να παρουσιάζει αρνητικά πρόσημα έναντι των υπόλοιπων χωρών, σύμφωνα με έρευνα  της Intrum Justitia AB. Η έρευνα βασίζεται σε απαντήσεις που συγκεντρώθηκαν τον Σεπτέμβριο και καλύπτει περίπου 21.000 άτομα σε 21 χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Intrum Justitia AB, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρείας είσπραξης χρεών, περίπου το 44% όλων των Ευρωπαίων παρουσιάζει αδυναμία πληρωμής τουλάχιστον ενός λογαριασμού κατά το τελευταίο 12μηνο, γεγονός που προκύπτει λόγω έλλειψης χρημάτων.

Από τη μεριά της η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε «χειρότερη μοίρα» σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, με το 76% νοικοκυριών να μην μπορεί να πληρώσει έγκαιρα τους λογαριασμούς του, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 8 από τα 10 σπίτια.

«Μετά την χρηματοοικονομική κρίση, οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη – ακόμα και αν έχουν περιορισμένους πόρους – να δημιουργήσουν κάποιου είδους ασφάλεια» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μίκαελ Έρικσον σε συνέντευξή του στη Στοκχόλμη στις 16 Νοεμβρίου, εκτιμώντας ότι είναι η αίσθηση ασφάλειας, και όχι τα επιτόκια, που οδηγεί τον κόσμο στο να κρατά τα χρήματά του στην τράπεζα.

Όπως προκύπτει από την εν λόγω έρευνα , οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πρόθυμοι να βάλουν τα χρήματά του σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ το 26% των Ευρωπαίων προτιμά να έχει μετρητά και το 16% να επενδύει.

Επιπλέον το 24% των συμμετεχόντων που πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ότι θέλει να μετακομίσει για να γλιτώσει από τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα τους. Περίπου το 27% των ερωτηθέντων είπε ότι κάποιες φορές δεν μπορεί να πληρώσουν τα χρέη του. Από αυτούς, το 58% νιώθει ότι δεν έχει αρκετά χρήματα για μια «αξιοπρεπή διαβίωση».