Νέο προσχέδιο συμφωνίας φέρεται να ετοιμάζουν οι δανειστές, το οποίο θα εμπεριέχει τα αποτελέσματα από τον κύκλο των συναντήσεων του τελευταίου 48ωρου. 

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, αυτήν την ώρα υπάρχει μια διακοπή ολίγων ωρών και οι εκπρόσωποι των θεσμών καθαρογράφουν το σχέδιο, το οποίο περιέχει τις παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς.

Το συγκεκριμένο σχέδιο θα επιδοθεί αργά απόψε στο οικονομικό επιτελείο για εκ νέου συζήτηση, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, «μερικές (από τις ελληνικές παρατηρήσεις) μπορεί να τις δεχθούν, μερικές να μην τις δεχθούν και μερικές να μετατεθούν». Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν 6- 7 μικρά (ανοικτά θέματα), που μπορεί να γίνουν 2- 3 και τα τρία πιο μεγάλα».

Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη, καθώς οι επικεφαλής των κλιμακίων θα αναχωρήσουν αύριο από την Αθήνα, λόγω της «Ημέρας των Ευχαριστιών» στις 24 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ο νέος κύκλος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να λάβει χώρα σήμερα το βράδυ με στόχο να αποτελέσει – ενδεχομένως – και το τελικό ραντεβού για τη δεύτερη κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα, οι οποίοι αναχωρούν αύριο, Τρίτη. 

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, η κυβέρνηση έλαβε ένα προσχέδιο Staff level agreement από τους εκπροσώπους των θεσμών, στο οποίο περιλαμβανόταν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017, που έκλεισε στο 1,8% του ΑΕΠ. 

Ωστόσο, παραμένουν τα «αγκάθια» του δημοσιονομικού κενού για το 2018, το οποίο οι θεσμοί υπολογίζουν στα 600 εκατ. ευρώ, καθώς και των εργασιακών, καθώς το ΔΝΤ εξακολουθεί να επιμένει στην πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Επιπλέον, οι δανειστές επιμένουν στην μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων έναντι των ατομικών ή επιχειρησιακών που ισχύουν σήμερα σε ποσοστό απασχολούμενων άνω του 90%, στον περιορισμό στις απολύσεις των εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία, και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. 

Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού ελεύθεροι επαγγελματίες

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, καθώς απομένουν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει σύγκλιση, αλλά, για τη συμφωνία η διαπραγμάτευση πρόκειται να συνεχιστεί, καθώς παραμένουν τρία τεχνικά ζητήματα προς επίλυση: ο τρόπος υπολογισμού των επιτοκίων, το πώς θα προσαρμόζονται οι εγγυήσεις και το ποιοι φόροι δεν θα κουρεύονται. Ακόμη, θα εξετάζεται αν αρκεί κούρεμα σε πρόστιμα-προσαυξήσεις, ή χρειάζεται να επεκταθεί στο αρχικό κεφάλαιο.

Σημειώνεται πως οι πληροφορίες φέρουν εκτός του εξωδικαστικού μηχανισμού τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ στον μηχανισμό θα μπορούν να εντάσσονται όσες επιχειρήσεις έχουν τζίρο πάνω από 50.000 ευρώ. Βέβαια, για να ενταχθούν θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών τους. Η ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική, ενώ κρίσιμος παράγοντας για μια επιχείρηση προκειμένου να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της, είναι η διαπίστωση της βιωσιμότητάς της