Μετά από ολονύχτιες συνομιλίες ολοκληρώθηκαν στις 5.30 τα ξημερώματα οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Όπως έγινε γνωστό, τα «αγκάθια» που παραμένουν στις συζητήσεις είναι τα εργασιακά, η ενέργεια και το δημοσιονομικό.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα λόγω της «Ημέρας των Ευχαριστιών» στις 24 Νοεμβρίου και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των θεσμών.

Εξερχόμενη του κεντρικού ξενοδοχείου που γίνονται οι διαπραγματεύσεις, η υπουργείος Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, είπε: «Δεν πήγαν καλά οι διαπραγματεύσεις. Έμειναν ανοιχτά τα εργασιακά». Ενώ και ο Γιώργος Σταθάκης, αν και δεν απάντησε σε ερώτησεις δημοσιογράφων, με μορφασμό που έκανε άφησε να εννοηθεί πως δεν «κλείδωσαν» ούτε τα ενεργειακά . 

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, υπάρχουν τρία ανοιχτά ζητήματα, τα οποία, κατά σειρά προτεραιότητας, είναι το εργασιακό (σ.σ. όπου η πρόοδος φέρεται να είναι μηδενική), η αγορά ενέργειας και τα δημοσιονομικά. Μεγαλύτερη σύγκλιση παρατηρήθηκε στο θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018, αλλά και στο ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Προβλέπεται να συνεχιστούν οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για το δημοσιονομικό κενό, όπως και για τα ενεργειακά θέματα και το ζήτημα των χρηματοπιστωτικών, στο οποίο έχει επιτευχθεί συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο και απομένουν προς διευθέτηση τεχνικές λεπτομέρειες.

 Για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, οι επικεφαλής των κλιμακίων δεν είχαν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν κάτι διαφορετικό από τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά. Οι στόχοι της διετίας 2019- 2020 για τα πρωτογενή θα συζητηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στο χρέος («αποτελεί την άλλη μεριά του χρέους» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά).

Τέλος, πρόοδος έχει σημειωθεί στο θέμα της διαδικασίας κοινής είσπραξης φόρων και εισφορών, το οποίο θα επανακαθοριστεί αργότερα με βάση οδικό χάρτη που θα πρέπει να αποφασιστεί έως τον Μάρτιο 2017 μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως και στην εφαρμογή της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε ότι το συνολικό χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει και παραμένει ο στόχος για κλείσιμο της «πολιτικής συμφωνίας» στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, καθώς στη συνέχεια, όπως ανέφερε το κυβερνητικό στέλεχος, θα πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά από νομοσχέδια αλλά και αποφάσεις για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού ελεύθεροι επαγγελματίες

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, καθώς απομένουν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει σύγκλιση, αλλά, για τη συμφωνία η διαπραγμάτευση πρόκειται να συνεχιστεί, καθώς παραμένουν τρία τεχνικά ζητήματα προς επίλυση: ο τρόπος υπολογισμού των επιτοκίων, το πώς θα προσαρμόζονται οι εγγυήσεις και το ποιοι φόροι δεν θα κουρεύονται. Ακόμη, θα εξετάζεται αν αρκεί κούρεμα σε πρόστιμα-προσαυξήσεις, ή χρειάζεται να επεκταθεί στο αρχικό κεφάλαιο.

Σημειώνεται πως οι πληροφορίες φέρουν εκτός του εξωδικαστικού μηχανισμού τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ στον μηχανισμό θα μπορούν να εντάσσονται όσες επιχειρήσεις έχουν τζίρο πάνω από 50.000 ευρώ. Βέβαια, για να ενταχθούν θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών τους. Η ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική, ενώ κρίσιμος παράγοντας για μια επιχείρηση προκειμένου να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της, είναι η διαπίστωση της βιωσιμότητάς της.