«Εν μέσω διαπραγμάτευσης ο ΣΕΒ υποσκάπτει το κοινό μέτωπο που είχε δημιουργηθεί», σχολίαζαν χθες βράδυ με νόημα κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, απαντώντας στην ανακοίνωση των Βιομηχάνων οι οποίοι τάσσονται ευθέως με το σύνολο των προτάσεων του ΔΝΤ!

Νωρίτερα η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης του κοινού μετώπου των κοινωνικών εταίρων επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση εν όψει και της επόμενης φάσης των εργασιακών.  

Ενώ αρχικά οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, επαναβεβαίωσαν τις θέσεις που είχαν διατυπώσει στην κοινή δήλωση των εθνικών Κοινωνικών Εταίρων της 19ης Ιουλίου 2016 – όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου – ο ΣΕΒ διαφοροποίησε αργότερα την θέση του με ανακοίνωση υποστηρίζοντας πως:

  • η υπεροχή της επιχειρησιακής σύμβασης έναντι της κλαδικής εξασφαλίζει την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας
  • στην παρούσα φάση και για κάποια χρόνια ακόμη οι ομαδικές απολύσεις αφορούν περιπτώσεις ζωής και θανάτου ορισμένων παραγωγικών μονάδων. Ο Σύνδεσμος ζητά να μην υπάρξει περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των «κοινωνικών πλάνων» που θα συνοδεύουν τις μαζικές απολύσεις.
  • Η υποχρεωτική διαιτησία είναι θεμελιώδης στρέβλωση και η μονομερής προσφυγή δεν προβλέπεται από τους διεθνείς κανόνες.

Με άλλα λόγια στην πλέον κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά, (οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιασκέψεων) οι Βιομήχανοι υιοθετούν σχεδόν πλήρως τις θέσεις του Ταμειου, δυσχεραίνοντας κατά πολύ τη θέση της κυβέρνησης σε ένα ζήτημα που η υπουργός Εργασίας "εμβληματικό" για την κυβέρνηση.