Ρεπορτάζ: Ανδρέας Πετρόπουλος, Θάνος Πασχάλης

Εφάπαξ κοινωνικό μέρισμα σε οικονομικά αδύνατους προαναγγέλλει η κυβέρνηση μέσω του προϋπολογισμού, όπως είχε αποκαλύψει το newpost.gr, εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμησή της ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα φτάσει (βάση ορισμού του προγράμματος) στο 1,09% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος αφορούσε πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να διανείμει, πριν ή μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων σε οικονομικά αδύναμους, άπορους και χαμηλοσυνταξιούχους, 300 εκατ. ευρώ μέρος από το 1,1 δισ. ευρώ πλεόνασμα που συγκέντρωσε φέτος το Υπουργείο Οικονομικών λόγω της μεγάλης αύξησης των φορολογικών εσόδων πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων σε οικονομικά αδύναμους.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2017, που κατάθεσε τη Δευτέρα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,907 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 1,032 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. 

«Λόγω της υπέρβασης του στόχου θα εξεταστεί άμεσα η δυνατότητα εφάπαξ διάθεσης μέρους της υπέρβασης σε δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και προστασίας», αναφέρεται στον προϋπολογισμό, όπου τίθεται παράλληλα στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2017 ή 0,25% παραπάνω σε σχέση με τις απαιτήσεις του Μνημονίου.

Την ίδια ώρα, ο προϋπολογισμός προβλέπει περικοπές που φθάνουν τα 800 εκατ. ευρώ από συντάξεις, εισφορές και ΕΚΑΣ, ωστόσο στα 871 εκατ. ευρώ ανέρχονται συνολικά οι παροχές μέσω της χορήγησης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και άλλων κοινωνικών δράσεων για τους πλέον αδύναμους.

Πιο αναλυτικά, σε σχεδόν μισό δισ. ευρώ (564 εκατ. ευρώ) φθάνουν οι περικοπές της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε Δημόσιο (126,6 εκατ. ευρώ) και ιδιωτικό τομέα (437 εκατ. ευρώ). Τα υπόλοιπα 279 εκατ. ευρώ ανταποκρίνονται στις αυξήσεις των εισφορών που προβλέπει ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος και την περαιτέρω περικοπή του ΕΚΑΣ. 

Οι βασικές παρεμβάσεις εξοικονόμησης στο σύνολο των οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης που ανεβάζουν την δημοσιονομική προσαρμογή από τα 801 εκατ. ευρώ φέτος στο 1,64 δισ. ευρώ το 2017 είναι η δεύτερη φάση περικοπής του ΕΚΑΣ, η πλήρης εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού στις επικουρικές συντάξεις και των αυξημένων εισφορών υπέρ επικουρικής ασφάλισης. 

Στον τελικό λογαριασμό υπολογίζονται τα οφέλη από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων – γήρατος και θανάτου – την εφαρμογή των νέων πλαφόν από του χρόνου, την αναπροσαρμογή των παροχών ΕΤΑΤ, την αύξηση των εισφορών σε αγρότες, ελευθεροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Στον αντίποδα, ο προυπολογισμός επιβαρύνεται με 571 εκατ. για την πανελλαδική εφαρμογή του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (συνολικά το κονδύλι θα φτάσει στα 760 εκατ. ευρώ), ενώ άλλα 300 εκατ. ευρώ θα δοθούν για παρεμβάσεις ενίσχυσης κοινωνικών δράσεων. Επιπλέον, 80 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε ανασφάλιστους υπερήλικες και 17 εκατ. ευρώ για τα αντισταθμιστικά μέτρα κατάργησης του ΕΚΑΣ, ενώ κερδισμένοι θα βγουν στο γενικό σύνολο οι συνταξιούχοι και από τον νέο τρόπο υπολογισμού της εισφοράς υπέρ υγείας.