Δεν ξεπερνούν φέτος τα 500 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου) από τις ιδιωτικοποιήσεις η παραχωρήσεις μέρους της προς πώληση η αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.

Την παρτίδα των ιδιωτικοποιήσεων ,σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που περιέχονται στον Προϋπολογισμό του Κράτους  που κατατέθηκε στη Βουλή, έσωσαν ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιά ο οποίος  παραχωρήθηκε  στους Κινέζους (Cosco) και σε πρώτη φάση εισέπραξε  το δημόσιο  280,5 εκατ. ευρώ (για το  51% των μετοχών ) ενώ 95 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν από την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης σε άραβες επενδυτές.

Επίσης τιμήματα αξίας  22 εκατ. ευρώ  εισπράχθηκαν από την πώληση επιλεγμένων κτιρίων στο εξωτερικό (Ρώμη, Ερεβάν, Ν.Υόρκη, Ουάσιγκτον Λουμπλιάνα),ενώ η εκποίηση 2 εγκαταλελειμμένων Airbus απέφερε στα δημόσια ταμεία 3,84 εκατ. ευρώ.

Τέλος  η πρώτη δόση για φέτος από την πώληση του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος  πρόσθεσε άλλα  12,2 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.

Για το 2017 η Κυβέρνηση προσδοκά να αυξήσει τις εισπράξεις από τις αποκρατικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας ανεβάζοντας το ποσό στα 2,6 δις ευρώ, παρότι στην περίοδο από το 2011-2016  εισπράχθηκαν σε ταμειακή βάση 3,4 δις ευρώ ενώ υλοποιήθηκαν με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών αποκρατικοποιήσεις ύψους 6,9 δις ευρώ. Παρόλα αυτά το ΤΑΙΠΕΔ φιλοδοξεί να «τρέξει» ακόμη περισσότερο τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας με συγκεκριμένους στόχους και επιδιώξεις, προσθέτοντας και  τιμήματα από πώληση περιουσιακών στοιχείων  τα οποία  θα καταβληθούν του χρόνου καθώς   αρκετοί   διαγωνισμοί ολοκληρώνονται φέτος.

Αναλυτικά για το 2017 με βάση τον Προϋπολογισμό η Κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει από:

  • Το ψηφιακό μέρισμα 31,1 εκατ. ευρώ
  • Τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων 37,7 εκατ. ευρώ
  • Το Ιπποδρομιακό στοίχημα (δεύτερη εκταμίευση) 22,2 εκατ. ευρώ
  • Την πώληση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων στη γερμανική Fraport  1,23 δισ. ευρώ + 22,9 εκατ. ευρώ από το ετήσιο τέλος παραχώρησης
  • Την  πώληση του  66% ΔΕΣΦΑ 188 εκατ. ευρώ
  • Από διάφορα ακίνητα 100 εκατ. ευρώ
  • Την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ 45 εκατ. ευρώ
  • Την αξιοποίηση Ελληνικού (πρώτη εκταμίευση) 300 εκατ. ευρώ από το επενδυτικό σχήμα της Lamda Develoment