current views are: 33

22 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση13:27

Bloomberg: Πόσα παίρνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ιταλίας, του Βελγίου και της Γερμανίας βγάζουν περισσότερα χρήματα από τον ετήσιο μισθό των 386.000 του Μάριο Ντράγκι, που είναι επικεφαλής της ΕΚΤ.

Δημοσίευση 13:27’

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ιταλίας, του Βελγίου και της Γερμανίας βγάζουν περισσότερα χρήματα από τον ετήσιο μισθό των 386.000 του Μάριο Ντράγκι, που είναι επικεφαλής της ΕΚΤ.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ιταλίας, του Βελγίου και της Γερμανίας βγάζουν περισσότερα χρήματα από τον ετήσιο μισθό των 386.000 του Μάριο Ντράγκι, που είναι επικεφαλής της ΕΚΤ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Πρώτος στη λίτσα είναι ο Jan Smets, κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου (480.000 ευρώ), εξαπλάσια από τον τελευταίο, στη λίστα, αυτόν της Λιθουανίας.

Το Bloomberg αποκαλύπτει τους μισθούς των κεντρικών τραπεζιτών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα. Στην περίπτωση του Ελληνα κεντρικού τραπεζίτη η εικόνα είναι διαφορετική από αυτήν του γραφήματος. Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει προχωρήσει σε μείωση μισθού κατά 50% και το μηνιαίο εισόδημά του δεν ξεπερνά τις 7,5 χιλιάδες ευρώ. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ τα νούμερα που παρατίθενται είναι κατά προσέγγιση, όπως διευκρινίζεται και στην περίπτωση του Γ. Στουρνάρα.

Τα ποσά δεν αναλογούν σε κάποια οικονομική αντιστοιχία. Το Βέλγιο έχει μια οικονομία που είναι το 1/8 της Γερμανικής, αλλά κεντρικός του τραπεζίτης λαμβάνει μισθό 10% παραπάνω από τον πρόεδρο της Bundesbank, Jens Weidmann. H Κύπρος πληρώνει τον κεντρικό της τραπεζίτη περισσότερο από την Ισπανία.

Το γράφημα του Bloomberg 

Το Λουξεμβούργο βρίσκεται σχετικά χαμηλά στη λίστα. Ο Gaston Reinesch έλαβε 181.000 ευρώ το 2015. Ο επικεφαλής της ΒοΕ, Mark Carney έχει ετήσιες απολαβές 480.000 λίρες (του παρέχεται και στέγαση), η Janet Yellen της Fed είχε απολαβές 199.700 δολάρια πέρυσι. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Swiss National Bank, Thomas Jordan λαμβάνει 867.000 δολάρια ετησίως. Αυτοί οι μισθοί είναι …μικροί μπροστά στους επικεφαλής των ιδιωτικών τραπεζών. Ο CEO της Deutsche Bank, John Cryan, είχε απολαβές 1,9 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ ο ομόλογός του στη BNP Parbias, Jean-Laurent Bonnafe βρισκόταν στα 3,5 εκατ. ευρώ.


σχετικα αρθρα