Ο χρόνος για το ΔΝΤ προκειμένου να εξασφαλίσει συμφωνία για συμμετοχή στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας τελειώνει. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το ταμείο εξακολουθεί να ζητά επιβεβαίωση για το ύψος της ευρωπαϊκής συνεισφοράς για το χρέος, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγμραμμα είναι ''ορόσημο'' για τις χώρες της Ευρωζώνης, ιδίως για τη Γερμανία και την Ολλανδία, 

Μάλιστα, η Γερμανία είναι που θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη συμμετοχή του ΔΝΤ, για να μπορεί να πείθει τους δύσπιστούς Γερμανούς βουλευτές να ψηφίζουν.

Όπως τονίζει το άρθρο, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις, το ΔΝΤ έχει «παγώσει» την απόφασή του για συμμετοχή του στο πρόγραμμα, μέχρι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Εξάλλου, όπως προσθέτει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση κάνει αγώνα δεόμου για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, αφού το Ταμείο έχει από παλιά τονίσει ότι θα αποφασίσει το αν θα συμμετάσχει στο τέλος του 2016.

Την ίδια στιγμή, εμφανίζεται στον ορίζοντα και ένα ακόμα ζήτημα: Αυτό της εκλογής Τραμπ, επισημαίνοντας ότι αν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ δεν συμφωνήσουν, θα κάνουν την εμφάνισή τους πολιτικά εμπόδια, όταν ο Τραμπ αναλάβει πλέον και επίσημα πρόεδρος των ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία πλέον του Ταμείου στην Ευρώπη.

Υπάρχει, βέβαια, ένα ακόμα πολιτικό γεγονός που ίσως επηρεάσει την κατάσταση: Οι εκλογές στην Ολλανδία του Μάρτιο, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τέλος της θητείας του Γερούν Ντάισελμπλουμ ως υπουργού Οικονομικών, καθώς ας μην ξεχνάμε ότι ο εν λόγω πολιτικός θεωρείται άνθρωπος ''κλειδί'' για πείσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. 

Μάλιστα, οι FT βάζουν στο τραπέζι την πιθανότητα ενός ακόμα Eurogroup τον Δεκέμβριο ή μέσα στον Ιανουάριο, προκειμένου να βρεθεί συμφωνία που θα ''ανοίγει το δρόμο'' για συμμετοχή του ΔΝΤ...