Περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ιδιωτικοποιήσεις αναζητούν οι θεσμοί, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος επεσήμανε πως είναι ρεαλιστικός ο στόχος για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, αν και άφησε ένα ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο για μείωσή τους.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας από τη Μάλτα στο Bloomberg, σημείωσε ότι οι συζητήσεις στην Αθήνα ήταν πολύ παραγωγικές και συντελέστηκε όπως είπε πρόοδος. Αναφορικά με το χρέος σημειώνει ότι το θέμα έχει ήδη συζητηθεί στο Eurogroup του Μαΐου, όπου ειπώθηκε ότι θα γίνουν κάποια επιπλέον βήματα για να μειωθεί το βάρος σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. «Έχουμε κάποια επιπρόσθετα μέτρα έτοιμα, αν χρειαστούν για το 2018, οπότε τελειώνει το πρόγραμμα», σημειώνει και προσθέτει:

Στεκόμαστε δίπλα στους Έλληνες και θα τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν το χρέος τους.

Αναφορικά με το ΔΝΤ δηλώνει πως «αν, και όταν φυσικά, οι Έλληνες τηρήσουν τους όρους του προγράμματος, και σε αυτή τη βάση, το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να συμμετέχει».

Μιλώντας για τα πρωτογενή πλεονάσματα σημειώνει ότι «θα πρέπει να ανεβούν και πράγματι ανεβαίνουν κάθε χρόνο και ο στόχος είναι 3,5%» «Από εκεί θα αποφασίσουμε για πόσο είναι δυνατό να μείνουν σε αυτό το επίπεδο», τόνισε.  Μακροπρόθεσμα μπορούν να μειωθούν λίγο περισσότερο, και αυτό «ναι» είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση, κατέληξε.

Μοσκοβισί: Θέλω… success story για την Ελλάδα

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην «πολύ σημαντική πρόοδο» που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, προσθέτοντας ωστόσο πως χρειάζεται ακόμα λίγη πρόοδος για να κλείσει η αξιολόγηση, την οποία συνέδεσε με την επίσκεψή του στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Αυτό που εύχομαι για την Ελλάδα, ως υπεύθυνος για την αξιολόγηση του προγράμματος είναι να χτίσουμε μια ιστορία επιτυχίας» υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος αναφερόμενος στην επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.