Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά χωρίς να μπορεί να επιβεβαιώσει την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, εμφανίστηκε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για θέματα του Ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις. 

«Μπορούμε να αναμένουμε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στο ορατό μέλλον», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας τη «σημαντική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί. Πάντως, επανέλαβε πως δεν μπορεί να είναι σίγουρος εάν αυτό θα γίνει μέχρι την προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. 

Τόνισε μάλιστα ότι η δουλειά μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών προχωράει και τα πράγματα είναι στη «σωστή τροχιά».

Ο Β. Ντομπρόβσκις πρόσθεσε ότι η Επιτροπή αξιολογεί τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2017 και 2018, προκειμένου να επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά το σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ανέφερε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, σημείωσε ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αναμένεται να συζητηθούν κάποια μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Εξάλλου, το ελληνικό πρόγραμμα και η δεύτερη αξιολόγηση θα βρεθεί στο επίκεντρο του Euroworking Group (EWG) που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πηγές τις ευρωζώνης, το θέμα της Ελλάδας είναι προγραμματισμένο προς συζήτηση κατά τις 9.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας).