current views are: 7

28 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση18:10

Reuters: Σταθερό επιτόκιο για να μπει το χρέος σε βιώσιμο δρόμο

Δηλώσεις κυβερνητικού παράγοντα στο Reuters 

Δημοσίευση 18:10’

Δηλώσεις κυβερνητικού παράγοντα στο Reuters 

Η Ελλάδα θέλει να ρυθμίσει το κόστος δανεισμού του συνολικού χρέους στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα. Αντάλλαγμα είναι να εξοικονομήσει εκατομμύρια ευρώ από τις πληρωμές τόκων αν τα επιτόκια αυξηθούν. Θεωρείται προτεραιότητα να ρυθμιστούν οι πληρωμές για το πιο μεγάλο  μέρος των 228 δισ. ευρώ που οφείλονται σε επίσημους πιστωτές.  Τα 162,7 δισ. ευρώ οφείλονται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας στο Reuters.

Ο EFSF και ο ESM δανείζονται χρήματα για να δανείσουν την Ελλάδα. Επειδή σχεδιάζουν να δανείζονται τα χρήματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να μετακυλίσουν το κόστος στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί ότι οι δόσεις θα αυξηθούν αν τα επιτόκια αυξηθούν, όπως αναμένεται τονίζει το δημοσίευμα.

Ελπίζει  πως αυτές οι πληροφορίες θα αξιοποιηθούν και στις συζητήσεις που θα γίνουν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Ο ίδιος αξιωματούχος τονίζει πως η σταθερότητα στα επιτόκια είναι απαραίτητη για να μπει το ελληνικό χρέος σε ένα βιώσιμο δρόμο.

«Αν δεν εξομαλυνθεί το ρίσκο των επιτοκίων μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία κατάσταση τύπου Σίσσυφου όσον αφορά στις αποπληρωμές χρέους».


σχετικα αρθρα