Τη σημασία των αποφάσεων ή μη που θα ληφθούν τον προσεχή μήνα για το δημόσιο χρέος, οι οποίες αναμένεται να κρίνουν και τη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης, ανέδειξε στην τοποθέτησή του στην επιτροπή που επεξεργάζεται τον προϋπολογισμό, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών, χαρακτήρισε τον Δεκέμβρη ως τον πιο κρίσιμο μήνα της κυβέρνησης από το καλοκαίρι του 2015 και μετά «που θα κριθούν πολλά και σημαντικά για την πρόοδο της χώρας».  

Σημείωσε δε ότι στο διάστημα αυτό θα φανεί και η δυνατότητα της κυβέρνησης να πετύχει τον οδικό χάρτη που έχει θέσει ως στόχο, αναδεικνύοντας έτσι το στρατηγικό αδιέξοδο που μπορεί να υπάρξει σε περίπτωση που οι θεσμοί δεν λάβουν ουσιαστικές αποφάσεις για το χρέος.

Ο υπουργός Οικονομικών, χαρακτήρισε ακόμα, «ορόσημο» για την ελληνική οικονομία την συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ευελπιστώντας πως θα «ενωθούν τα τρία κομμάτια της διαπραγμάτευσης. Όπως είπε, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν η χώρα θα μπει στη ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ (QE), να αποφασιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι δημοσιονομικοί στόχοι, καθώς και να διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους. Ο κ. Τσακαλώτος, απηύθυνε κάλεσμα στο ΔΝΤ, να έχει το «θάρρος της γνώμης» και αν πιστεύει ότι η οικονομία δεν χρειάζεται άλλα μέτρα, να μη πιέζει τον αδύναμο παίχτη αλλά τον ισχυρό. «Μέχρι το Γενάρη οι λεπτομέρειες θα έχουν δοθεί και θα μπορούμε να ξέρουμε τις προοπτικές της οικονομίας», σημείωσε.

Μιλώντας για τον προϋπολογισμό ο κ. Τσακαλώτος είπε πως υπάρχουν ομάδες που ευνοούνται και άλλες που αδικούνται. « Η στρατηγική μας είναι να ελαφρύνουμε τις πιο ευάλωτες τάξεις και συγχρόνως να αντιμετωπίσουμε θέματα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου κτλ. Αυτό πήρε χρόνο και περιμένουμε αποτελέσματα», υπογράμμισε και αναγνώρισε πως υπάρχει δυσανάλογο βάρος σε μερίδες των μεσαίων τάξεων και των αυτοαπασχολουμένων. « Αυτό το ομολογούμε δεν το κρύβουμε, είναι πραγματικά μεγάλο το βάρος και πρέπει σιγά σιγά να το ελαφρύνουμε», είπε.

Ακόμα, επανέλαβε την πρόταση που είχε κάνει στους θεσμούς για μείωση της υποχρέωσης για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% το 2018 (έναντι 3,5% που βρίσκεται σήμερα), με το υπόλοιπο 1% να πηγαίνει στη μείωση των φόρων των προαναφερόμενων κοινωνικών στρωμάτων και μικρομεσαίων.

Επίσης εκτίμησε πως υπάρχουν αντισταθμιστικά της ύφεσης, μέτρα, που δικαιολογούν το στόχο της ανάπτυξης 2,7% για τον επόμενο χρόνο που έχουν να κάνουν με την αύξηση της απασχόλησης.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί απομόνωσης της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στις επαφές του πρωθυπουργού, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, τον αμερικανό Υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιού αλλά και τον ευρωπαίο επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί καταλήγοντας: «τέτοια απομόνωση έχουμε να ζήσουμε από 81’ και το γάμο της Νταϊάνα».