Πρέπει να υπάρξει τεχνική συμφωνία μέσα σε τρεις μέρες στην οποία θα μετέχει και το ΔΝΤ, τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει το συντόμοτερο δυνατόν τη δεύτερη αξιολόγηση. Παράλληλα, σημείωσε πως μόνο αν υπάρξει τεχνική συμφωνία πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα είναι εφικτή μια τελική συμφωνία για το χρέος εντός του 2016. 

Σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ολοκλήρωση της παρουσίας του στην Αθήνα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», ο ευρωπαίος επίτροπος κατέστησε σαφές ότι η συμφωνία θα πρέπει να γίνει με όλους τους θεσμούς, ενώ δεν απέκλεισε ένα τέταρτο μνημόνιο αλλά και την ενδεχόμενη αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων μετά το 2018.

Ο κ. Μοσκοβισί κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει ότι επιπλέον μπορεί για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας και δήλωσε ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των θεσμών και για να καταλήξουμε σε συμφωνία πρέπει να συμφωνήσουν όλοι συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ.

Εφόσον συμβεί αυτό θα πρέπει και οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πετύχουμε μια συνολική συμφωνία με τη ρύθμιση του χρέους πριν το τέλος του 2016.

Σύμφωνα με την Καθημερινή ο ευρωπαίος επίτροπος υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τις ανησυχίες της Γερμανίας και δεν απέκλεισε να υπάρξουν συζητήσεις και μετά τις 5 Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση υποστήριξε ότι χρειάζεται πρώτα η τεχνική συμφωνία και μετά θα ακολουθήσουν οι άλλες συζητήσεις. Πάντως, απέφυγε να πάρει θέση για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ σχετικά με επιπλέον μέτρα.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πιθανότητα τέταρτου μνημονίου ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι «δεν είναι αυτό που θέλουμε αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω».

Όσον αφορά το ζήτημα της μείωσης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% για την περίοδο από το 2019 και μετά δήλωσε ότι «δεν θέλω να αναλαμβάνω δεσμεύσεις», αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή έχουμε το μνημόνιο και θα δούμε τι θα γίνει μετά.

Για το ενδεχόμενο μείωσης φόρων όπως το παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτος ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι οι φορολογικοί συντελεστές είναι υπόθεση της κυβέρνησης.

Τέλος αναφέρει το δημοσίευμα της Καθημερινής σχετικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των συζητήσεων για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι η Κομισιόν λειτουργεί με βάση το ευρωπαϊκό μοντέλο και τις προτάσεις του διεθνούς οργανισμού εργασίας και υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν διαπραγματευτική ισχύ.