Δάνεια που θα κυμαίνονται από 4.000-6000 ευρώ θα χορηγεί σύντομα  το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε χιλιάδες δικαιούχους δημοσίους υπαλλήλους εκμεταλλευόμενο τα  ετήσια πλεονάσματα που φτάνουν τα 140 εκ. ευρώ το χρόνο.

Με απόφαση της διοίκησης σχεδιάζεται το ήμισυ των πλεονασμάτων να κατευθύνεται ετησίως στη χορήγηση  χαμηλότοκων δανείων ύψους μερικών χιλιάδων ευρώ  θέτοντας ορισμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια  για όσους δημοσίους υπαλλήλους θα υποβάλουν ανάλογες  αιτήσεις δανειοδότησης. Στο σχεδιασμό του Ταμείου είναι να εκταμιευτούν το 2017 περίπου 70 εκ ευρώ θα οποία θα διατεθούν στη χορήγηση των μικρών, σε χρηματικά ποσά , δανείων σε περίπου 15.000 δικαιούχους. Ωστόσο η πρωτοβουλία βρίσκεται ενώπιον νομικών δυσχερειών καθώς με βάση Προεδρικό Διάταγμα του 2014 το Ταμείο δεν επιτρέπεται να χορηγεί πόρους του σε καταναλωτικής μορφής δάνεια .

Επ αυτού εξετάζεται το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης η ενίσχυσης του Ταμείου με κρατικούς πόρους ώστε να προχωρήσει ανεμπόδιστα η πρωτοβουλία ενίσχυσης δημοσίων υπαλλήλων με μικρο-δάνεια κάλυψης εκτάκτων αναγκών. Από την άλλη  η διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στη διευθέτηση και αναδιάρθρωση με ευνοϊκούς όρους  τουλάχιστον 60.000 στεγαστικών δανείων  που χορηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε ισάριθμους δημοσίους υπαλλήλους με μείωση του αρχικού σταθερού επιτοκίου ,πάγωμα τόκων και επιμήκυνση στην αποπληρωμή των δόσεων.