Μια εβδομάδα πριν το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, οι «Ιστορίες» συνάντησαν το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιερ Μοσκοβισί.

Οι δυο άντρες μίλησαν στη Σία Κοσιώνη για το θέμα των ημερών, απαντώντας πόσο κοντά βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

«Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» ανέφερε ο Μπενουά Κερέ, τονίζοντας ότι στόχος είναι να δημιουργήσει η ελληνική οικονομία περισσότερες θέσεις εργασίας. 

Σε ότι αφορά το «φλέγον» κομμάτι της αξιολόγησης, ο Κερέ υπογράμμισε ότι είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας να κλείσει η αξιολόγηση όσο πιο σύντομα γίνεται.

Ο στενός συνεργάτης του Μάριο Ντράγκι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup μέσα στο Δεκέμβριο εάν δεν υπάρξει συμφωνία στην τελευταία τακτική συνεδρίαση του σώματος, στις 5 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Κερέ δήλωσε πως το πρωτογενές πλεόνασμα για τα έτη μετά το 2018 πρέπει να παραμείνει στο 3,5%, ενώ επεσήμανε πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι πλήρως διασφαλισμένη σήμερα. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι το ΔΝΤ πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς θα προσδώσει περισσότερη «αξιοπιστία» και διεθνή στήριξη.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ τάχθηκε υπέρ της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, τονίζοντας πως μια ανοικτή αγορά θα οδηγήσει στη μείωση της ανεργίας. Για το ίδιο ζήτημα ανέφερε το παράδειγμα της Ισπανίας σημειώνοντας η ανεργία στη χώρα σημείωσε πτώση μετά το άνοιγμα της αγοράς εργασίας.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διευκρίνισε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τέταρτο πρόγραμμα στήριξης, ωστόσο δε θα αποφύγει ένα νέο μνημόνιο και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι  το ΔΝΤ θα ζητήσει νέα συμφωνία. Αναφερόμενος στο ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης, ο Κερέ σημείωσε ότι αυτή θα έρθει μετά το πέρας της αξιολόγησης. 

Από τη μεριά του ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι: «Πρέπει να φτάσουμε στο eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου με μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και δουλεύουμε πάνω σ'αυτό».

Επιπλέον, Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι «δεν είμαστε εδώ για να επιβάλλουμε περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχίσουν, γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να αλλάξουν τη δομή της οικονομίας, να την κάνουν πιο ανταγωνιστική, να την κάνουν πιο ελκυστική, πιο αξιόπιστη. Αλλά δεν υποστηρίζουμε περισσότερη λιτότητα, έχουμε ένα οδικό χάρτη που είναι το μνημόνιο και το μνημόνιο είναι ένα πρόγραμμα μέχρι το 2018, ας παραμείνουμε σε αυτό». 

Για το αν θα ζητηθεί από την  Ελλάδα να πάρει νέα δημοσιονομικά μέτρα, με σκοπό να έρθει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο Επίτροπος σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για το τι θα γίνει μετά το 2019» και ότι «το πρόγραμμα διαρκεί μέχρι το 2018». 

Ο Κ. Μοσκοβισί τόνισε πως υπάρχει δουλειά να γίνει στην δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και έθεσε ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας: «Ας μιλήσουμε για το χρέος, τόσο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν μετά ή κοντά στο τέλος του προγράμματος, όσο και βραχυπρόθεσμα μέτρα και μετά θα συζητήσουμε για το ποιο δημοσιονομικό μονοπάτι θα πρέπει να ακολουθήσουμε».

Για τις αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς  σχετικά με κάποιες πτυχές της εργασιακής μεταρρύθμισης που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε ότι χτίζεται ένας συμβιβασμός, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τις θέσεις της, το ίδιο και ο θεσμοί. «Αν οι ελληνικές αρχές, όπως πιστεύω ότι θα συμβεί, αναλάβουν τις ευθύνες τους, οι εταίροι της Ελλάδας πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και να ανοίξουν τη συζήτηση για το χρέος. Αυτό είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup του Μαίου του 2016. Τώρα είμαστε στο τέλος του χρόνου και είναι η στιγμή που πρέπει να το σκεφτούμε αυτό, και γι’ αυτό η εβδομάδα που διανύουμε είναι πολύ κρίσιμη, όπως και οι εβδομάδες που έρχονται είναι εξίσου κρίσιμες», πρόσθεσε.

Ο Πιερ Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στον Έλληνα πρωθυπουργό, δηλώνοντας ότι «Ο Αλέξη Τσίπρας κάθεται στη θέση του, δουλεύοντας, δεν το απολαμβάνει αλλά δεν δείχνει να έχει κουραστεί» και σχολίασε ότι δεν του έδωσε την εντύπωση ότι σκέφτεται να στείλει την χώρα σε πρόωρα στις κάλπες.

Σημείωσε δε, ότι πρέπει να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα και κοινή ευθύνη σε όλα τα κόμματα, ή τουλάχιστον στα φιλοευρωπαϊκά. «Eίναι στο χέρι των Ελλήνων να επιλέξουν πότε θέλουν εκλογές. Έχω δουλέψει με διάφορες κυβερνήσεις, δουλεύω πολύ καλά και με αυτή», πρόσθεσε.

Ο Eπίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρίνισε ότι «Η Επιτροπή έχει ένα θεσμικό ρόλο που είναι πολύ σημαντικός. Δεν μιλήσαμε ποτέ για Grexit, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κι εγώ, είμαστε πάντα σθεναρά κατά του Grexit. Είναι η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης; Όχι, οπότε αυτό αποδεικνύει ότι η φωνή μας μετράει»,