current views are: 7

30 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση10:55

«Σπρώχνουν» σε συμφωνία για τα εργασιακά οι Ευρωπαίοι – «Βαρόμετρο» οι διαπιστώσεις Μοσκοβισί

Σαφέστατη πρόοδο και δυνατότητα για μια καλή συμφωνία στα εργασιακά, διαπίστωσαν χθές από κοινού ο Ευρωπαίος Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ Π.Μοσκοβισί και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Δημοσίευση 10:55’

Σαφέστατη πρόοδο και δυνατότητα για μια καλή συμφωνία στα εργασιακά, διαπίστωσαν χθές από κοινού ο Ευρωπαίος Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ Π.Μοσκοβισί και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Σαφέστατη πρόοδο και δυνατότητα για μια καλή συμφωνία στα εργασιακά, διαπίστωσαν χθές από κοινού ο Ευρωπαίος Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ Π.Μοσκοβισί και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Αν αυτό το κλίμα αποδειχθεί επαρκές και οδηγήσει σε μια συμφωνία στο πλέον ακανθώδες θέμα της δεύτερης αξιολόγησης αυτό θα φανεί τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα.

Ο ευρωπαίος επίτροπος πάντως διαπίστωσε ότι “έχει γίνει κάποια πρόοδος”, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συμμερίστηκε τις απόψεις της ελληνικής πλευράς, τονίζοντας και ο ίδιος πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει πλήρως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να τεθεί σε καθεστώς εξαίρεσης. 

Κατά τη συνάντηση η Ελληνική πλευρά επεσήμανε τη δέσμευσή της να κινηθεί εντός του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου όπως αυτό ορίζεται μέσα από τους Ευρωπαϊκούς Χάρτες, τις Διεθνείς Συνθήκες του ILO και το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά.

Υπενθυμίζεται ότι η ευρωπαϊκή πλευρά μέσω της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έχει ταχθεί:

1. Υπέρ της επαναφοράς της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων με την προυπόθεση να θεσμοθετηθεί ένα διοικητικό σύστημα για τον αξιόπιστο έλεγχο του ποσοστού των εργαζομένων που αντιπροσωπεύεται στην εκάστοτε διαπραγματευτική μονάδα,

2. Κατά της απόκλισης των συλλογικών συμβάσεων χαμηλότερου επιπέδου (επιχειρησιακές) επί τα χείρω από κλαδικές.

3. Υπέρ της 6μηνης (αντί 3μηνης) χρονικής επέκτασης των συμβάσεων και μετενέργειας όλων των όρων εργασίας. Να σημειωθεί ότι και οι δανειστές φέρονται να έχουν αποδεχθεί την 6μηνη επέκταση.


σχετικα αρθρα