Οι ιστιοπλόοι τον γνωρίζουν αμέσως. Πρόκειται για τον σταυρόκομπο, που η γερμανική κυβέρνηση επέλεξε ως σύμβολο για την προεδρία του G20, την ομάδα των 20 βιομηχανικών και ραγδαία αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου.

Στη φωτογραφία ο μισός σταυρόκομπος είναι στα γερμανικά χρώματα, αλλά είναι χαλαρά δεμένος. Το μότο, «Να δημιουργήσουμε ένα δικτυωμένο κόσμο». Και ο στόχος, να αποκτήσουν πιο στενούς δεσμούς οι 20 αυτές χώρες. Θα γίνει όπως το απαιτεί η παγκοσμιοποίηση; Ή θα επιλεγεί ο δρόμος της εθνικής εσωστρέφειας, όπως έχει διαφανεί από τον διάδοχο του Ομπάμα Ντόλαντ Τραμπ;  

Προεδρία και προεκλογική εκστρατεία

Από την 1η Δεκεμβρίου η Γερμανία αναλαμβάνει τα ηνία της προεδρίας του G20 για ένα χρόνο και σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει μέχρι τώρα η καγκελάριος ο πρώτος δρόμος θεωρείται μονόδρομος. Δικτύωση από ανατολή μέχρι τη δύση και από βορρά μέχρι νότο για να δοθεί στήριγμα σε όλους τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους που αλλάζει συνεχώς και επηρεάζεται όλο και περισσότερο από διεθνείς επιρροές και εξελίξεις. Το προανάκρουσμα του γεγονότος δίνεται σήμερα. Στο υπουργικό συμβούλιο η ΄Αγκελα Μέρκελ παρουσιάζει τους βασικούς στόχους της προεδρίας, ενώ το βράδυ σε εορταστική εκδήλωση ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν  θα μιλήσουν για την παγκόσμια δημοσιονομική σταθερότητα και την ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η προεδρία του G20 συμπίπτει με την προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία για τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Γι αυτό και η σύνοδος κορυφής που θα φιλοξενηθεί στο Αμβούργο, γενέτειρα πόλη της καγκελαρίου, δεν θα γίνει το Σεπτέμβριο όπως είθισται, αλλά τον Ιούλιο. Το πρόγραμμα θα πρέπει να συμπτυχθεί σε μόνο επτά μήνες, μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους.

Μεγάλος άγνωστος το ενδιαφέρον που θα επιδείξει η νέα αμερικανική κυβέρνηση για τις διαδικασίες μέσα στο G20. Πρώτη δοκιμασία τον ερχόμενο Φεβρουάριο, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, και τον Μάρτιο, των υπουργών  Οικονομικών. Ήδη ο Σόιμπλε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποτυχίας της γερμανικής προεδρίας. Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η σκέψη ότι οι ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να εγκαταλείψουν την πολιτική του προκατόχου του για την προστασία του κλίματος, το εμπόριο, την καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων και τη ρύθμιση των χρηματαγορών.