Επί τα χείρω αναθεώρηση του πλαισίου για τα εργασιακά, προβλέπει το Συμπληρωματικό Μνημόνιο (Supplemental MoU), που καταγράφει τις προτάσεις των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση, με βασική αιχμή την αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, την άρση του υπουργικού βέτο, και τις δραστικές αλλαγές στη συνδικαλιστική νομοθεσία.  

Ειδικότερα, οι προτάσεις των δανειστών που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταγραφεί συγκλίσεις είναι οι εξής:

1.Ομαδικές απολύσεις. Οι αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς είναι οι εξής:

 •  Η πρώτη αφορά στο να μπορεί ο εργοδότης κάθε μήνα να απολύει ποσοστό 10% έναντι του 5% που ίσχυε σήμερα. (Σημειώνεται ότι το ελάχιστο όριο στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 98/59/ΕΚ είναι το 10%).
 • Αφαιρείται το όριο των 30 ατόμων στο 10%. Άρα αφαιρείται το όριο των 30 ατόμων που έχει τη δυνατότητα να απολύει ο εργοδότης (όπως προβλεπόταν με το καθεστώς του 5%) και απελευθερώνεται τελείως με τη νέα πρόταση.
 • Από το ποσοστό 10% και άνω, προσδιορίζεται διαδικασία αιτιολόγησης (των απολύσεων) και λήψης μέτρων κοινωνικής μέριμνας των εργαζομένων αυτών, χωρίς να έχει τη δυνατότητα ο υπουργός ή οπουδήποτε άλλο όργανο, να ασκήσει βέτο.

2.Συνδικαλιστικός νόμος.

Δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, μέχρι τον Μάρτιο 2017, ψηφίζοντας σχετικό νόμο στη Βουλή, ο οποίος θα πρέπει να προβλέπει:

 • Κοινοποίηση απεργίας 48 ώρες πριν τη διεξαγωγή της, έναντι 24 ωρών που ισχύει μέχρι σήμερα.
 • Εξορθολογισμός (δηλαδή μείωση) συνδικαλιστικών αδειών.
 • Εξορθολογισμός (δηλαδή περιορισμός) του καθεστώτος προστασίας των συνδικαλιστών από απολύσεις
 • Δημιουργία ψηφιακού μητρώου σωματίων εργαζομένων (προφανώς για να μπορούν να ιδρύονται περισσότερα σωματεία και να ενισχυθεί το καθεστώς των επιχειρησιακών συμβάσεων)

3 Υποχρεωτική διαιτησία.

 • Δραστικός περιορισμός της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στο καθεστώς διαιτησίας, δηλαδή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εμποδίζει την κατάργηση της δυνατότητας της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Σύμφωνα με την πρόταση των δανειστών, μπαίνουν πλέον αυστηροί όροι για τον περιορισμό της μονομερούς προσφυγής.

4. Μετενέργεια.

 • Περιορισμός της μετενέργειας σε τρεις μήνες από έξι που ίσχυε μέχρι τώρα. Δηλαδή, διατήρηση των δικαιωμάτων που προκύπτουν  από μία συλλογική σύμβαση μετά τη λήξη της για τρεις αντί για έξι μήνες.

5. Ίδρυση σωματείων.

 • Μείωση του αριθμού που απαιτείται στα 15 από τα 20 άτομα για την ίδρυση σωματείων εργαζομένων.

6. Αναίρεση νόμου για απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών

 • Οι δανειστές ζητούν να αναιρεθεί ο νόμος του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη που προστάτευε απόλυτα τους εκπαιδευτικούς στα ιδιωτικά σχολεία από απολύσεις.

Ανοιχτά ζητήματα

Από την άλλη, τρία είναι τα βασικά ανοιχτά θέματα στις διαπραγματεύσεις, αφού όπως όλα δείχνουν υπάρχουν συγκλίσεις στα υπόλοιπα ζητήματα.

 1. Eπεκτασιμότητα και συρροή συλλογικών συμβάσεων. Εάν υπογράψει ένας κλαδική οργάνωση μία σύμβαση, αυτή να μην ισχύει μόνο για την συγκεκριμένη οργάνωση αλλά για όλο τον κλάδο. Συρροή, σημαίνει να μπορεί να ισχύει η πιο επωφελής σύμβαση – ανάμεσα σε μία κλαδική ή επιχειρησιακή- για τους εργαζόμενους.
 2. Lock out. Στο θέμα της ανταπεργίας από τους εργοδότες εντοπίζονται σοβαρές διαφωνίες.
 3. Κήρυξη απεργιών. Κρίσιμο θέμα για στο οποίο απέχουν οι θέσεις των δύο πλευρών, είναι πρόταση των δανειστών που προβλέπει ως προϋπόθεση για κήρυξη απεργιών, αυτή να υπερψηφιστεί από το 50+1% των μελών ενός σωματείου εργαζομένων.

Τέλος, το συμπληρωματικό μνημόνιο, σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020.