current views are: 12

30 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση16:37

Άκαρπες οι διαβουλεύσεις για το ΔΕΣΦΑ – Τίτλοι τέλους για την αποκρατικοποίηση

Άκαρπες ήταν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της SOCAR και της SNAM για την παραχώρηση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Δημοσίευση 16:37’

Άκαρπες ήταν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της SOCAR και της SNAM για την παραχώρηση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Άκαρπες ήταν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της SOCAR και της SNAM για την παραχώρηση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, το κλίμα στις συζητήσεις που διεξήγαγε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες με τους υποψήφιους αγοραστές ήταν εποικοδομητικό, εντούτοις, η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά τους σχετικά με απομείωση του τιμήματος (αποπληρωμή σε δόσεις), ήταν νομικά ανέφικτη και θα ακύρωνε τον διαγωνισμό.

Σύμφωνα με το υπουργείο, εξετάστηκαν εναλλακτικές προτάσεις που έκαναν οι υποψήφιοι αγοραστές, για τη βελτίωση της αξίας μέσω εγγυοδοτικών μηχανισμών, οι οποίες διαπιστώθηκε, τελικά, ότι είναι ανεφάρμοστες εντός του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης αποσκοπούσαν στη βελτίωση της οικονομικής θέσης της εταιρείας, με βάση την αύξηση της ανακτήσιμης διαφοράς των παρελθόντων ετών, στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας, προσθέτει το υπουργείο, επισημαίνοντας ότι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεκτές, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η αποκρατικοποίηση της εταιρίας αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση. Δεν αποκλείεται δηλαδή η προκήρυξη νέου διαγωνισμού, καθώς στο πλαίσιο της προηγούμενης διαδικασίας είχαν ήδη εμφανιστεί ευρωπαϊκές εταιρίες με έντονο ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ.

Η ολοκλήρωση του προηγούμενου διαγωνισμού προσέκρουσε κατ’ αρχήν σε αιτιάσεις της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού της Ε.Ε. που έθεσε θέμα περιορισμού της συμμετοχής της SOCAR στον ΔΕΣΦΑ κάτω από το 50% (από 66% που ήταν το «πακέτο» των μετοχών που προσφέρθηκε στο διαγωνισμό), αίτημα που ικανοποιήθηκε από την ελληνική πλευρά, ενώ στη συνέχεια οι αγοραστές ήγειραν θέμα μείωσης του τιμήματος (από 400 εκατ. ευρώ που ήταν η προσφορά) λόγω της μείωσης με νομοθετική ρύθμιση, των εσόδων του διαχειριστή.

Σκουρλέτης: Αφερεγγυότητα της SOCAR

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο πρώην υπουργός Ενέργειας και νυν Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, έκανε λόγο για σεβασμό των όρων του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ. Σε ανάρτησή του στο twitter σχολιάζει χαρακτηριστικά «το ναυάγιο ΔΕΣΦΑ αναδεικνύει τον μη σεβασμό των όρων του διαγωνισμού, των ευρωπαϊκών κανόνων και επενδυτική αφερεγγυότητα εκ μέρους της SOCAR». 


σχετικα αρθρα