current views are: 8

1 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση06:16

Handelsblatt: Σύμφωνος ο Σόιμπλε με την πρόταση του ESM για το ελληνικό χρέος

Από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαφαίνεται συγκατάθεση στις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις για το χρέος, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Δημοσίευση 06:16’

Από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαφαίνεται συγκατάθεση στις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις για το χρέος, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Τις πρώτες μικρές διευκολύνσεις για την Ελλάδα» προετοιμάζει η ευρωζώνη σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Η εφημερίδα επικαλείται σχετικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Να σημειώσουμε ότι το σχέδιο του ESM, που αποκάλυψε πρώτη η «Wall Street Journal», προβλέπει μέτρα που θα μπορούσαν να μειώσουν την αναλογία του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060.

Κατά την Handelsblatt, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) επιδιώκει να απαλλάξει την Ελλάδα από τον κίνδυνο των υψηλών επιτοκίων.

«Τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τα σχετικά μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Από το (γερμανικό) υπουργείο Οικονομικών διαφαίνεται συγκατάθεση στις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις για το χρέος» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Και προσθέτει τα εξής:

Στο έγγραφο περιέχονται τρία διαφορετικά μέτρα. Η περίοδος αποπληρωμής δανείων από τον παλαιό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) παρατείνεται κατά τέσσερα έτη, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, θα μπορούσαν να διαγραφούν κάποια τέλη για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να εξοικονομήσει τον επόμενο χρόνο 220 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά το κεντρικό ζήτημα είναι να προστατευθεί η Αθήνα από τον κίνδυνο των αυξανόμενων επιτοκίων. (…) Για να επιτευχθεί αυτό, ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει δάνεια με προθεσμία εξόφλησης 30 ετών ή να αξιοποιήσει τα λεγόμενα swaps επιτοκίων.

Σύμφωνα πάντα με την Handelsblatt, όλα αυτά τα μέτρα «θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ESM, να μειώσουν το χρέος κατά 21,8 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060». Μία τέτοια εξέλιξη «είναι σημαντική για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την παραμονή του οποίου στο ελληνικό πρόγραμμα επιθυμούν οι Ευρωπαίοι.

Κυβερνητικές πηγές (στο Βερολίνο) αναφέρουν ότι τώρα πλέον το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμπεριλάβει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στην ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει σε περαιτέρω διευκολύνσεις, κάτι που απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι, το Σαββατοκύριακο, υπάρχει πιθανότητα τηλεφωνικής συνδιάσκεψης για το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Πηγή: dw.com


σχετικα αρθρα