Διπλό πλαφόν έρχεται για 70.000 – 80.000 υψηλοσυνταξιούχους, καθώς από το νέο χρόνο δρομολογείται το αναδρομικό «κούρεμα» που προβλέπει ο Ασφαλιστικός Νόμος Κατρούγκαλου.

Έτσι το όριο διαμορφώνεται στα 1.767 ευρώ καθαρά για κάθε ατομική σύνταξη και στα 3.000 ευρώ καθαρά για το συνολικό εισόδημα από συντάξεις, καθώς όλες οι καταβαλλόμενες συντάξεις θα προσαρμοστούν ανάλογα σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, σε εφαρμογή του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου.

Το «μαχαίρι» μπαίνει σε όσους συνεχίζουν να παίρνουν πάνω από 2.000 ευρώ κύρια σύνταξη (μεικτά με κρατήσεις υγείας και ΑΚΑΓΕ) ακόμη και μετά από όλες τις μνημονιακές περικοπές που έχουν εφαρμοστεί από το 2010, όπως επίσης σε όσους βάζουν σήμερα στην τσέπη καθαρά πάνω από 3.000 ευρώ αθροιστικά (συντάξεις, μερίσματα κλπ). Σημειώνεται πως στο νέο πλαφόν για την μια σύνταξη συνυπολογίζονται οικογενειακά (τέκνων και συζύγου) και αναπηρικά (απολύτου αναπηρίας ή εξωιδρυματικά) επιδόματα. Τα αναπηρικά αντίθετα εξαιρούνται από το δεύτερο «ψαλίδι» των 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο τα ποσά που έχουν πάρει «αχρεωστήτως» οι συνταξιούχοι όλους αυτούς τους μήνες θα πρέπει να παρακρατηθούν από εδώ και στο εξής σε δόσεις από τις συντάξεις τους, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. Κατά συνέπεια το «ψαλίδι» για τους επόμενους μήνες θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού θα περιλαμβάνει και την περικοπή για το 6μηνο Ιούνιος – Νοέμβριος.

Μεγάλοι χαμένοι είναι και οι διπλοσυνταξιούχοι και ειδικότερα όσοι εισπράττουν σήμερα δυο ή περισσότερες κύριες συντάξεις για την ίδια όμως αιτία, δηλαδή δυο γήρατος π.χ. από Δημόσιο και ΕΤΑΑ ή ΟΑΕΕ.

Κι αυτό επειδή από 1/1/2017 με την ενοποίηση όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, ο νέος Ενιαίος Φορέας θα συγχωνεύει τις συντάξεις που δίνονταν για την ίδια αιτία από διαφορετικές πηγές και θα δίνει μια στο ίδιο ύψος. Έτσι διπλοσυνταξιούχοι που σήμερα γλιτώνουν το νέο πλαφόν, επειδή εισπράττουν χωριστά από δύο Ταμεία τις συντάξεις τους θα υποστούν περικοπές, εφόσον η νέα τους ενιαία από το 2017 σύνταξη υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ μεικτά. Διασώζονται όσοι λαμβάνουν δυο ή περισσότερες συντάξεις από διαφορετική αιτία, όπως από μεταβίβαση λόγω χηρείας, καθώς ο ΕΦΚΑ θα εξακολουθήσει να τις καταβάλει χωριστά.