current views are: 8

2 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση08:27

«Ναι» Σόιμπλε σε βραχυπρόσθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) εργάζεται αυτήν τη στιγμή πάνω σε προτάσεις για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Δημοσίευση 08:27’

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) εργάζεται αυτήν τη στιγμή πάνω σε προτάσεις για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) εργάζεται αυτήν τη στιγμή πάνω σε προτάσεις για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ευρωπαϊκά και διεθνή πολιτικο-οικονομικά θέματα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ, σε αποκλειστικη δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«To Eurogroup συμφώνησε στις 24 Μαΐου 2016 να ληφθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Τα μέτρα απαριθμούνται σαφώς στην συμφωνία στην οποία και παραπέμπουμε. Μεταξύ άλλων αναφέρονται μέτρα για την εξασφάλιση του παρόντος χαμηλού επιτοκίου με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) εργάζεται αυτήν την στιγμή πάνω σε προτάσεις για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων» τονίζει ο κ. Κόλμπεργκ ερωτηθείς για το δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών συμφωνεί με την λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους .

Σχετικά με τις πληροφορίες της εν λόγω εφημερίδας για το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης το Σαββατοκύριακο μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, του Διεθνούς Νομισμαικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Κόλμπεργκ δεν το διέψευσε, λέγοντας: «Το Εurogroup θα συνέλθει στις 5 Δεκεμβρίου και πάλι. Aπόψεις ανταλάσσουμε φυσικά και εκτός Εurogroup τακτικά σε διάφορα επίπεδα. Παρακαλώ για την κατανόησή σας για το ότι δεν θα αναφερθούμε σε ενδεχόμενες συναντήσεις». 

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη Handelsblatt «τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ  θα παρουσιάσει τα σχετικά μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης» και περιέχονται τρία διαφορετικά μέτρα: Η περίοδος αποπληρωμής δανείων από τον  παλαιό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) παρατείνεται κατά τέσσερα έτη, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, θα μπορούσαν να διαγραφούν κάποια τέλη για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να εξοικονομήσει τον επόμενο χρόνο 220 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά το κεντρικό ζήτημα είναι να προστατευθεί η Αθήνα από τον κίνδυνο των αυξανόμενων επιτοκίων. (…) Για να επιτευχθεί αυτό, ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει δάνεια με προθεσμία εξόφλησης 30 ετών ή να αξιοποιήσει τα λεγόμενα swaps επιτοκίων».

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι τo Eurogroup συμφώνησε στις 24 Μαϊου 2016 να εξετάσει μέτρα, όπως:

  • Βραχυπρόθεσμα: Δυνατότητες για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του χρέους του προγράμματος.
  • Μεσοπρόθεσμα: Το Eurogroup καλεί το EWG να ερευνήσει συγκεκριμένα μέτρα (όπως μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και αποπληρωμής) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εφόσον καταστεί αναγκαίο, στο τέλος του προγράμματος ESM, με την επιφύλαξη της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος του ESM, καθώς και μέτρα όπως η χρήση των ισοδύναμων κερδών SMP και ANFA.
  • Μακροπρόθεσμα: Το Eurogroup  είναι έτοιμο, εφόσον καταστεί αναγκαίο και με την επιφύλαξη της συμμόρφωσης με τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, να εκτιμήσει περαιτέρω στο τέλος του προγράμματος την ανάγκη πιθανών πρόσθετων μέτρων για το χρέος ώστε να διασφαλίσει πως οι χρηματοδοτικές  ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε ένα βιώσιμο δρόμο.

σχετικα αρθρα