current views are: 8

2 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση15:06

«Ηλεκτροσόκ» 4,2 δισ. ευρώ από ΔΝΤ – Κυβέρνηση: Σταματήστε τις πιέσεις, γιατί θα πάμε σε εκλογές

Άμεση θέσπιση σκληρών μέτρων που περιλαμβάνουν «ψαλίδι» στο αφορολόγητο και μειώσεις συντάξεων φέρεται να ζητάει το ΔΝΤ για να συμφωνήσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα σε περίπτωση που οι στόχοι για τα πλεονάσματα πέραν του 2018 μείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ, ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Δημοσίευση 15:06’

Άμεση θέσπιση σκληρών μέτρων που περιλαμβάνουν «ψαλίδι» στο αφορολόγητο και μειώσεις συντάξεων φέρεται να ζητάει το ΔΝΤ για να συμφωνήσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα σε περίπτωση που οι στόχοι για τα πλεονάσματα πέραν του 2018 μείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ, ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Άμεση θέσπιση σκληρών μέτρων που περιλαμβάνουν «ψαλίδι» στο αφορολόγητο και μειώσεις συντάξεων φέρεται να ζητάει το ΔΝΤ για να συμφωνήσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα σε περίπτωση που οι στόχοι για τα πλεονάσματα πέραν του 2018 μείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ, ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών. «Σταματήστε τις πιέσεις, γιατί θα πάμε σε εκλογές», είναι η απάντηση – μήνυμα της κυβέρνησης

Αυτό τίθεται ως προϋπόθεση από το Ταμείο ώστε να συμφωνήσει και να κλείσει το λεγόμενο staff level aggreement για τη δεύτερη αξιολόγηση ανοίγοντας το δρόμο για τη συζήτηση για το χρέος.

Η ίδιες πηγές ανέφεραν πως «καμία κυβέρνηση δεν θα δεχόταν τέτοιο πακέτο», και διευκρίνιζαν πως η μείωση του αφορολόγητου μπορεί να φτάσει έως τα 5.000 με 6.000 ευρώ.  Η ίδια πηγή μάλιστα ανέφερε πως η Ελλάδα δεν έχει πολλούς συμμάχους στην προσπάθεια για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω του 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020». 

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα βαρύτατο πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο όπως όλα δείχνουν θα γίνει σκληρή διαπραγμάτευση καθώς όπως έχουν αναφέρει επανειλημμένως ευρωπαίοι αξιωματούχοι, για να κλείσει η αξιολόγηση θα πρέπει να καταλήξει και το ΔΝΤ στο τι θα κάνει.

Σε αυτό το πλαίσιο, από το ΥΠΟΙΚ, εκτιμούν ότι εάν η διαπραγμάτευση γινόταν με το ευρωπαϊκό σκέλος των Θεσμών, «θα είχαμε κλείσει». Διευκρίνισε ότι η στάση του οικονομικού επιτελείου στο Eurogroup της Δευτέρας θα είναι να μείνουν όλα ανοιχτά μέχρι να κλείσει το σύνολο της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και της παρουσίας του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Σε ερώτηση για τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από το Ταμείο για τη μείωση συντάξεων που τις θεωρεί υψηλές, η ίδια πηγή δεν τις απέκλεισε, όχι τώρα σε δύο χρόνια, να επανεξεταστεί το μείγμα και όχι το ύψος των κοινωνικών δαπανών με τη λογική ότι η φτώχεια στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη, για παράδειγμα, στα παιδιά από ό,τι στους υπερήλικες.

Χάνεται ο στόχος για συμφωνία την 5η Δεκεμβρίου

Από το ΥΠΟΙΚ εξάλλου επιβεβαίωναν τις εκτιμήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων όλο το τελευταίο διάστημα κατά τις οποίες δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας συνεδρίασης 18 ή στις 20 Δεκεμβρίου, καθώς το καλύτερο σενάριο για τη συνάντηση αυτής της Δευτέρας, είναι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να φτάσουν σε συμφωνία κατά το 95% με την Ελλάδα και οι διαφορές με το ΔΝΤ να είναι μεγαλύτερες.

Βάσει αυτού του σεναρίου, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως υπάρχει πιθανότητα 50% να υπάρξει πρώτη συμφωνία πριν τα Χριστούγεννα και έπειτα να ακολουθήσουν οι εφαρμοστικοί νόμοι ώστε οι δύο πλευρές να δώσουν τα χέρια τον Ιανουάριο. 

Αναφερόμενος στα σενάρια εκλογών σε ερώτηση δημοσιογράφων τόνισε ότι τις σκέψεις που κάνουν εδώ στην Ελλάδα όλοι για πρόωρες κάλπες τις ξέρουν και οι δανειστές. Επομένως και θα πρέπει να σταθμίσουν το σενάριο των πολιτικών εξελίξεων και να πάψουν να πιέζουν.

 


σχετικα αρθρα