current views are: 6

4 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση07:24

«Ξαναχτύπησε» ο Σόιμπλε: Αν θέλετε να μείνετε στο ευρώ, κάντε μεταρρυθμίσεις

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «ξαναχτύπησε» κατά της ελληνικής κυβέρνησης μία ημέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Δημοσίευση 07:24’

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «ξαναχτύπησε» κατά της ελληνικής κυβέρνησης μία ημέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «ξαναχτύπησε» κατά της ελληνικής κυβέρνησης μία ημέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup για τη δεύτερη αξιολόγηση. Έτσι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag, διαμηνύει εκ νέου πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι η ελάφρυνση χρέους θα καταστήσουν βιώσιμο το χρέος και θα βοηθήσουν τη χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Ερωτηθείς χαρακτηριστικά αν είναι καιρός να ειπωθεί στους γερμανούς ψηφοφόρους ότι μια απομείωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, ο Σόιμπλε απάντησε:

Αυτό δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα. Η Αθήνα πρέπει σε τελευταία ανάλυση να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, δεν υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί αυτό -ανεξαρτήτως του επιπέδου του χρέους.

Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση ελπίζει πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό και θα εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους (σ.σ. θα συζητηθούν στο Eurogroup της Δευτέρας), ώστε τα ελληνικά κρατικά αξιόγραφα να μπορέσουν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να επιστρέψει στις αγορές πριν από το 2018, όταν το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρώνεται τυπικά.

Τα βασικά σημεία διαφωνίας στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές είναι οι μεταρρυθμίσεις των εργασιακών σχέσεων, ειδικά αυτές που αφορούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η δημιουργία ενός μηχανισμού για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και η παραχώρηση περισσότερης ελευθερίας στις εταιρείες να απολύουν -μέτρα που συναντούν αντιστάσεις από τους πολίτες.


σχετικα αρθρα