current views are: 7

5 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση11:53

Για άλλα 10 χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ζητά το Βερολίνο

Λίγο πριν ξεκινήσει το κρίσιμο Eurogroup για το ελληνικό χρέος, ο γερμανικός Τύπος και συγκεκριμένα η Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι το Βερολίνο πιέζει να παραταθεί για άλλα δέκα χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% που έχει συμφωνηθεί για την Ελλάδα μέχρι το 2018.

Δημοσίευση 11:53’

Λίγο πριν ξεκινήσει το κρίσιμο Eurogroup για το ελληνικό χρέος, ο γερμανικός Τύπος και συγκεκριμένα η Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι το Βερολίνο πιέζει να παραταθεί για άλλα δέκα χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% που έχει συμφωνηθεί για την Ελλάδα μέχρι το 2018.

Λίγο πριν ξεκινήσει το κρίσιμο Eurogroup για το ελληνικό χρέος, ο γερμανικός Τύπος και συγκεκριμένα η Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι το Βερολίνο πιέζει να παραταθεί για άλλα δέκα χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% που έχει συμφωνηθεί για την Ελλάδα μέχρι το 2018.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο ανταποκριτής της SZ στις Βρυξέλλες περιγράφει σκηνικό καβγά μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με αντικείμενο τα μέτρα λιτότητας που θα πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα.

«Στραγγαλισμός της ανάπτυξης»

«Ενώ η γερμανική κυβέρνηση πιέζει να παραταθεί για άλλα δέκα χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα που συμφωνήθηκε μέχρι το 2018, η Γαλλία και η Ιταλία βλέπουν σε αυτό κίνδυνο για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας και αντ΄ αυτού επιθυμούν την προώθηση συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους», γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες.

Η εφημερίδα εξηγεί στους αναγνώστες την αιτία γι’ αυτή τη διαφωνία που ανάγεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άπωσή του να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, απαράβατος όρος για τη Γερμανία και την Ολλανδία.

«Επειδή η Γερμανία είναι διατεθειμένη να συζητήσει για ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018, ζητά από τώρα να αποφασιστούν δεσμευτικά  μακροχρόνιοι δημοσιονομικοί στόχοι. Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Αυτόν τον στόχο θέλει η Γερμανία να τον επιβάλει για άλλα δέκα χρόνια, κάτι που το Ταμείο το θεωρεί μη ρεαλιστικό, όπως κι ένα μεγάλο τμήμα του Eurogroup. Από κύκλους της ΕΕ μάλιστα λέγεται ότι οικονομικά δεν έχει νόημα, γιατί θα οδηγούσε σε στραγγαλισμό της ανάπτυξης».

Ο αρθρογράφος αναφέρεται και στον αυτόματο μηχανισμό λήψης μέτρων, τον λεγόμενο «κόφτη», σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τους όρους του προγράμματος, μέτρο που θα μπορούσε να παραταθεί, όπως γράφει, για να δώσει μεγαλύτερη βεβαιότητα στο Ταμείο.

Μηνύματα για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και βραχυπρόθεσμα μέτρα στην Ελλάδα 

Την ίδια στιγμή, μηνύματα για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και βραχυπρόθεσμα μέτρα στην Ελλάδα έστειλαν σήμερα προσερχόμενοι στην προσυνεδρίαση του Eurogroup οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με τον πρόεδρο του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ωστόσο, να τονίζει ότι ”δεν θα υπάρξει συμφωνία για μεγάλη ελάφρυνση του χρέους”. 

Με ανάμικτα συναισθήματα σε σχέση με τις εξελίξεις σε Ιταλία και Αυστρία εμφανίστηκε σήμερα, προσερχόμενος στην προσυνεδρίαση του Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας σε σχέση με την Ελλάδα ότι ”θα πρέπει να υπάρξουν και να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις”.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε:

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να υπάρξουν οι μεταρρυθμίσεις και να εφαρμοστούν. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Αυτός είναι ένας μακρύς δρόμος.

Λακωνικός υπήρξε, από την δική του πλευρά ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας ότι ”δεν θα υπάρξει σήμερα μια σύμφωνία για μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους”.

Παράλληλα, ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πεπεισμένος ότι σήμερα μπορεί να επιτευχθεί καλή πρόοδος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την Ελλάδα.

Προσερχόμενος στην προσυνεδρίαση, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι ”το Eurogroup θα εξετάσει πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια συμφωνία τεχνικού επιπέδου (staff level agreement), επισημαίνοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος”.

Την ίδια στιγμή, ο ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που θα παρουσιάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM). «Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε και εκεί σημαντική πρόοδο», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι θα συζητηθούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι και το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Πιστεύω ότι σήμερα μπορούμε να κάνουμε σημαντική πρόοδο σε όλα αυτά τα θέματα», ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσο η Ελλάδα κάνει βήματα προόδου και αναλαμβάνει τις ευθύνες της, το ίδιο θα κάνουν και οι εταίροι της στην ευρωζώνη.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα σε ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

«Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους», δήλωσε ο Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

«Αυτά είναι σημαντικά μέτρα, μέτρα τα οποία θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα έχουμε μία συμφωνία για αυτά τα μέτρα», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει σήμερα απόφαση για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup δήλωσε: «Θα εργασθούμε πολύ σκληρά γι΄αυτό σήμερα».

To έγγραφο του Bloomberg για το σημερινό Eurogroup

Η ανάγκη μιας δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία θα ”συμπληρώνει” τη νομισματική πολιτική τονίζεται σε έγγραφο αξιωματούχων των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, το οποίο ετοιμάσθηκε για τη συνεδρίαση των υπουργών στις Βρυξέλλες, σήμερα και αύριο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα:

Η δημοσιονομική πολιτική στο επίπεδο της Ευρωζώνης είναι αναγκαία για να συμπληρώνει τη νομισματική πολιτική στην ενίσχυση της ζήτησης, ιδίως των επενδύσεων, και για την έξοδο από τον χαμηλό πληθωρισμό, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το εν λόγω έγγραφο συνέταξαν οι αξιωματούχοι στον απόηχο της πρότασης που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα για μία δημοσιονομική στήριξη της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη -περίπου 50 δισ. ευρώ- με τη Γερμανία, στην οποία αντιστοιχεί το 29% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, να πρέπει να κάνει τη μεγαλύτερη προσπάθεια.

Την ίδια στιγμή από το έγγραφο των αξιωματούχων των υπουργών Οικονομικών διαγράφηκε μία προηγούμενη αναφορά ότι η δημοσιονομική στήριξη 0,5% του ΑΕΠ είναι «ένας συνετός και ρεαλιστικός στόχος», σηματοδοτώντας τον διχασμό που προκάλεσε η σύσταση της Κομισιόν, σημειώνει το Bloomberg.

 


σχετικα αρθρα