current views are: 9

6 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση12:44

Bloomberg: Η Ελλάδα δεν μοιάζει πλέον με «αποτυχημένο κράτος»

Η Ελλάδα δεν μοιάζει πλέον με ένα «αποτυχημένο κράτος» που πρέπει να εκδιωχθεί από το ευρώ, τονίζει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Μαρκ Τζίλμπερτ.

Δημοσίευση 12:44’

Η Ελλάδα δεν μοιάζει πλέον με ένα «αποτυχημένο κράτος» που πρέπει να εκδιωχθεί από το ευρώ, τονίζει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Μαρκ Τζίλμπερτ.

Η Ελλάδα δεν μοιάζει πλέον με ένα «αποτυχημένο κράτος» που πρέπει να εκδιωχθεί από το ευρώ, τονίζει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Μαρκ Τζίλμπερτ. Στο άρθρο του (Bloomberg View), που γράφτηκε πριν από το χθεσινό Eurogroup και δημοσιεύεται σήμερα, o Τζίλμπερτ τονίζει ότι η Ελλάδα αξίζει την αναγνώριση για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η κυβέρνηση δείχνει απρόσμενο ρεαλισμό στις προσπάθειές της να βελτιώσει την οικονομία. «Και ενώ τα εμπόδια για την ανάκαμψη παραμένουν πολύ μεγάλα και οι πιθανές παγίδες βαθιές, η Ελλάδα δεν φαίνεται πλέον ως ένα “αποτυχημένο κράτος” που αξίζει να εκδιωχθεί από το ευρώ», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Αναφέρει ακόμη ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έχουν βελτιωθεί, με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 1,8% στο τρίτο τρίμηνο του 2016, ξεπερνώντας αυτόν της Γερμανίας και της Ευρωζώνης ως σύνολο, καθώς και ότι οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες του τελευταίους μήνες. «Τα κρατικά έσοδα βελτιώνονται, επίσης. Τα αναμενόμενα για φέτος συνολικά έσοδα ύψους 50,5 δισ. ευρώ θα είναι αυξημένα κατά 7% σε σχέση με το χαμηλό τους επίπεδο του 2013, ενώ η φορολογική διοίκηση προβλέπει περαιτέρω αύξησή τους το επόμενο έτος», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal σημειώνει ότι αν και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν ορισμένα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, οι θέσεις τους δεν πλησίασαν αρκετά για να συμφωνήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να χρηματοδοτήσει και πάλι την Ελλάδα. Το ΔΝΤ αναμένεται να αποφασίσει για το αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. «Περισσότερες συζητήσεις χρειάζονται, αλλά είμαστε σαφώς αρκετά μακριά από μία συμφωνία», δήλωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Το Ταμείο πρέπει να γνωρίζει τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ διακόπηκαν χθες, με λίγη πρόοδο να έχει γίνει αναφορικά με την επίλυση των διαφορών που υπήρχαν για το πρόγραμμα, παρά την έγκριση μίας σειράς βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Οι συζητήσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σκόνταψαν λόγω των διαφορών μεταξύ της ΕΕ και του Ταμείου σχετικά με το αν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και σε άλλους τομείς πολιτικής, που απαιτούνται με βάση το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας, θα επέτρεπαν στη χώρα να διατηρήσει το πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ που πρόκειται να επιτύχει το 2018.

Το ΔΝΤ επέμεινε ότι χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα, για να διατηρηθούν τα πλεονάσματα σε αυτό το επίπεδο. Αξιωματούχος του ΔΝΤ, που μίλησε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε ότι το Ταμείο «χρειάζεται σαφήνεια» για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, για να αξιολογήσει αν το πρόγραμμα βγαίνει. Σε μία ένδειξη διαφωνιών για την εξέλιξη της διαδικασίας, σημειώνει η εφημερίδα, απαλείφθηκε μία πρόταση από το σχέδιο του ανακοινωθέντος του Eurogroup, που έλεγε ότι αξιωματούχοι της Ελλάδας και της Ευρωζώνης θα μελετήσουν τις μορφές της φορολογικής και συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, στις οποίες έχει αναφερθεί το ΔΝΤ.


σχετικα αρθρα