current views are: 6

6 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση14:44

Χουλιαράκης: Στο 3,5% τα πρωτογενή πλεονάσματα και μετά το 2018 – Χρειαζόμαστε περισσότερα για το χρέος

Τον πολιτικό στόχο της κυβέρνησης για μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα μετά το 2018 κατέρριψε από τις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Δημοσίευση 14:44’

Τον πολιτικό στόχο της κυβέρνησης για μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα μετά το 2018 κατέρριψε από τις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Τον πολιτικό στόχο της κυβέρνησης για μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα μετά το 2018 (όταν και τελειώνει το πρόγραμμα προσαρμογής) κατέρριψε από τις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Μιλώντας στην Νομισματική Επιτροπή της Ευρωβουλής, ο κ. Χουλιαράκης επεσήμανε πως από το 2018 και μετά, η κυβέρνηση εκτιμά ότι για περιορισμένο αριθμό ετών θα διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, ωστόσο ο Γ. Χουλιαράκης τόνισε ότι η Ελλάδα «δεν είναι υπέρ μιας τόσο απότομης ανόδου της δημοσιονομικής πορείας». Συνέχισε λέγοντας, ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, διότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους το 2018. Ο Γ. Χουλιαράκης υπενθύμισε, ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ζητούν πρόσθετα μέτρα μετά το 2018 κι ότι το πρόβλημα είναι το ΔΝΤ που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018 και γι’ αυτό ζητά μέτρα που αντιστοιχούν στο 2% του ελληνικού ΑΕΠ.

Η δήλωση Χουλιαράκη έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του Eurogroup χτες. Σε αυτή τονίζεται ότι η τεχνική συμφωνία (staff level agreement) «θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα ώστε να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, (…)Υπενθύμισε επίσης πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Υπενθύμισε επίσης ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους Θεσμούς έναν μηχανισμό και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα το εξασφαλίσουν». 

Ωστόσο η εν λόγω αποστροφή του λόγου του αναπληρωτή υπουργού έρχεται σε αντίθεση με τον διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

Αλλά και για το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης ο υπουργός εμφανίστηκε προβληματισμένος. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, είπε, η ένταξη στο πρόγραμμα μπορεί να συμβεί με δύο προϋποθέσεις: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης και βιωσιμότητα του χρέους. Σε αυτό βοήθησε η χθεσινή απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ωστόσο είπε πως «χρειαζόμαστε περισσότερα». 


σχετικα αρθρα