current views are: 3

9 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση11:35

Βερολίνο:«Οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν συζητήθηκαν στο Eurogroup»

Την απορία του Βερολίνου προκάλεσε ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς του Αλέξη Τσίπρα , καθότι οι παροχές που ανακοίνωσε κατά το χθεσινοβραδινό του διάγγελμα δεν συζητήθηκαν στο Eurogroup.

Δημοσίευση 11:35’

Την απορία του Βερολίνου προκάλεσε ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς του Αλέξη Τσίπρα , καθότι οι παροχές που ανακοίνωσε κατά το χθεσινοβραδινό του διάγγελμα δεν συζητήθηκαν στο Eurogroup.

Την απορία του Βερολίνου προκάλεσε ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς του Αλέξη Τσίπρα, καθότι οι παροχές που ανακοίνωσε κατά το χθεσινοβραδινό του διάγγελμα δεν συζητήθηκαν στο Eurogroup.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών λέει ότι δεν γνώριζε τίποτε για τις χθεσινοβραδινές εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με τους χαμηλοσυνταξιούχους και το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά των Αιγαίου με μεγάλη προσφυγική ροή.

Σε ερώτηση που απηύθυνε η Deutsche Welle προς την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, εάν είχε γνώση των εξαγγελιών Τσίπρα το υπουργείο της, η Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν μας απάντησε ως εξής: «Όχι, το θέμα δεν συζητήθηκε ούτε και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Αλλά είναι υπόθεση των θεσμών να αξιολογούν τέτοιου είδους μέτρα».

Ωστόσο να σημειωθεί ότι Ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε στην «Καθημερινή», πως η κίνηση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει πακέτο παροχών, χωρίς επίσημη ενημέρωση στην Τρόικα βρίσκουν συνήθως αντίθετο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Από τη μεριά του ο γερμανικός Τύπος χαρακτηρίζει αιφνιδιαστικό το διάγγελμα του έλληνα πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό, ενώ ορισμένοι αρθρογράφοι εκφράζουν έκπληξη για αυτήν την κίνηση του κ. Τσίπρα σε μια κρίσιμη περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων και αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Κομισιόν 

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και της δέσμευσής του να μείνει προσηλωμένος στους στόχους του προγράμματος», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρντ.

Η ίδια προσέθεσε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που έχουν προκληθεί στα νησιά από το μεταναστευτικό», ενώ τόνισε πως «δουλεύουμε από κοινού για να ελαφρύνουμε αυτό το βάρος».

Ερωτηθείσα εάν γνώριζε η Επιτροπή εκ των προτέρων για την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, ανέφερε πως η Επιτροπή δεν γνώριζε «όλες τις λεπτομέρειες των ανακοινώσεων που έγιναν και πρέπει να τις εξετάσει διεξοδικά πριν προβεί σε περαιτέρω σχόλια».

«Η μεγαλοψυχία του Τσίπρα»

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σημειώνει ότι «παρά το υψηλό κρατικό χρέος ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε βοήθεια σε 1,6 εκ χαμηλοσυνταξιούχους ύψους 617 εκ. ευρώ, από το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες. Και αυτό το μέτρο θα αποτυπωθεί σε πολλά εκατομμύρια ευρώ».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι αυτήν την εποχή Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ερίζουν γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί απαραίτητη για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας του, ότι πρόσφατα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε την Αθήνα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν όπως επίσης ότι η Αθήνα έχει ένα μακρύ δρόμο μπροστά της.

«Η μεγαλοψυχία του Τσίπρα λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων θα προκαλέσει προφανώς κριτική στην Ευρώπη. Εσωπολιτικά ο αριστερός πολιτικός βρίσκεται υπό τεράστια πίεση. Ο λαός έχει απογοητευτεί γιατί ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να εμποδίσει ακόμη πιο σκληρά μέτρα. Οι πολίτες κρίνουν ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει σε σχέση με πέρυσι και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εάν γίνονταν εκλογές θα τις κέρδιζε η ΝΔ».

Παραβίαση των συμφωνιών

Για την εφημερίδα Bild ο Τσίπρας παραβίασε τις συμφωνίες που αφορούν στα προγράμματα διάσωσης. «Αντί να κάνει οικονομία, εξαγγέλλει τη πρόσληψη 5000 νέων γιατρών, νοσοκόμων και άλλου προσωπικού για τα κρατικά νοσοκομεία, 13ο μισθό για χαμηλοσυνταξιούχους ύψους 617 εκ. ευρώ και πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, μια καθαρή παραβίαση των συμφωνηθέντων στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει τις προειδοποιήσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών της περασμένης Δευτέρας ότι εάν δοθούν ελαφρύνσεις του χρέους, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, για χρήματα που βάζει ο Αλέξης Τσίπρας κάτω από το χριστουγεννιάτικο δένδρο κάνει λόγο στην ιστοσελίδα της η Ελβετική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση.


σχετικα αρθρα