current views are: 8

10 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση12:23

Κάτω οι μισθοί, πάνω οι τιμές

Βουλιάζουν… οι μισθοί αλλά οι τιμές βασικών ειδών διατροφής και υπηρεσιών που αγοράζουν τα νοικοκυριά αυξάνονται, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν την περίοδο 2010-2016.

Δημοσίευση 12:23’

Βουλιάζουν… οι μισθοί αλλά οι τιμές βασικών ειδών διατροφής και υπηρεσιών που αγοράζουν τα νοικοκυριά αυξάνονται, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν την περίοδο 2010-2016.

Βουλιάζουν… οι μισθοί αλλά οι τιμές βασικών ειδών διατροφής και υπηρεσιών που αγοράζουν τα νοικοκυριά αυξάνονται, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε και αποκαλύπτει το «Έθνος» και αφορούν την περίοδο 2010-2016 της ύφεσης και των μνημονίων.

Οι πολιτικές που επιλέχθηκαν και εφαρμόστηκαν στα χρόνια της κρίσης μέσω των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έχουν φέρει ανισοβαρή αποτελέσματα.

Έτσι, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάστηκε το «Έθνος» αποκαλύπτεται ότι οι μισθοί έπεσαν περίπου 14% στο τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010, ενώ οι τιμές στις «ομάδες αγαθών και υπηρεσιών» που διαμορφώνουν τον πληθωρισμό αυξήθηκαν τον Νοέμβριο συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2010 έως και 13%.

Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε δαπάνες που καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσής τους, και η εσωτερική υποτίμηση που επιδιώκουν οι δανειστές για την ελληνική οικονομία να προκαλεί δραματικές επιπτώσεις στην επιβίωση των νοικοκυριών.

Πρωταθλητές της ακρίβειας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, είναι τα «αλκοολούχα ποτά και ο καπνός», τα «είδη διατροφής και μη αλκοολούχα ποτά» καθώς και οι δαπάνες για τη «στέγαση».

Αλλά και όπου παρουσιάζονται μειώσεις τιμών στη διάρκεια της προαναφερόμενης περιόδου, αυτές δεν μπορούν να μετριάσουν τις απώλειες των εισοδημάτων των ελληνικών οικογενειών. Τέτοιες κατηγορίες είναι η «υγεία», οι «μεταφορές» και οι «επικοινωνίες». Οι μειώσεις φτάνουν μέχρι 5%.

Η ανάποδη τροχιά των μισθών σε σχέση με τις τιμές λαμβάνει εκρηκτικότερες διαστάσεις αν αντιληφθεί κανείς πως οι άνεργοι ανέρχονται σε 1,1 εκατομμύρια άτομα και οι εργαζόμενοι που υποαμείβονται σε 1 εκατομμύριο.


σχετικα αρθρα