current views are: 4

12 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση11:48

Τσακαλώτος στο Reuters: Αναζητούμε «έντιμο συμβιβασμό» με τους εταίρους – Να βάλουμε νερό στο κρασί μας

Αναζητούμε «έντιμο συμβιβασμό» με τους εταίρους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. 

Δημοσίευση 11:48’

Αναζητούμε «έντιμο συμβιβασμό» με τους εταίρους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. 

Αναζητούμε «έντιμο συμβιβασμό» με τους εταίρους στην διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. 

Η ελληνική έκφραση είναι ότι θα πρέπει ‘να βάλουμε νερό στο κρασί μας’. Δεν μου αρέσει η έκφραση γιατί δεν συμπαθώ το νερωμένο κρασί, αλλά αντιλαμβάνεστε τι θέλω να πω, να έλθουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό

Η Αθήνα θέλει να βάλει τέλος στις δύσκολες διαπραγματεύσεις και στη διαμάχη με τους θεσμούς, μέσω ενός «έντιμου συμβιβασμού», σημειώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποδηλώνοντας προθυμία να κάνει παραχωρήσεις στα μέτρα που πρέπει να συμφωνηθούν, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η έλλειψη ευελιξίας από τους θεσμούς θα μπορούσε να πυροδοτήσει το αντιευρωπαϊκό κλίμα στην Ευρώπη.

 

Ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζει ότι περιμένει πως μια συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμμετοχή της Αθήνας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ως την άνοιξη του 2017, επιτρέποντας δοκιμαστικές εκδόσεις ομολόγων από την Ελλάδα αργότερα εντός του έτους.

Πιθανή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μπορούσε να πλήξει την οικονομική ανάκαμψη και την επιστροφή της Αθήνας στις αγορές, αλλά και να τροφοδοτήσει περαιτέρω την άποψη -που συνδέεται ήδη με τα δημοψηφίσματα σε Βρετανία και Ιταλία- ότι η Ευρώπη δεν κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τους πολίτες της.

«Δεν μπορώ να αντιληφθώ τη λογική μιας επιστροφής στην αβεβαιότητα και τις καθυστερήσεις», σημείωσε.

 


σχετικα αρθρα