current views are: 6

14 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση16:02

Αξιωματούχος ΕΕ: Πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα – Την Άνοιξη το κλείσιμο της αξιολόγησης

«Πολιτικό αδιέξοδο» διαπιστώνει αξιωματούχος της ΕΕ όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι δεν θα κλείσει πριν από τον Μάρτιο του 2017.

Δημοσίευση 16:02’

«Πολιτικό αδιέξοδο» διαπιστώνει αξιωματούχος της ΕΕ όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι δεν θα κλείσει πριν από τον Μάρτιο του 2017.

«Πολιτικό αδιέξοδο» διαπιστώνει αξιωματούχος της ΕΕ όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι δεν θα κλείσει πριν από τον Μάρτιο του 2017. Όπως δήλωσε στο γερμανικό οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων MNI ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, «βρισκόμαστε σε πολιτικό αδιέξοδο όσον αφορά την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία σημαντική εξέλιξη ως προς τους στόχους τον πλεονασμάτων, έως τον Μάιο του επόμενου έτους.

Σχετικά με την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Βερολίνο και τη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνει ότι μόνο το Eurogroup είναι αρμόδιο για τη λήψη αποφάσεων που συνδέονται με το ελληνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, σχολιάζοντας το πρόσφατο άρθρο των αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο ίδιος αξιωματούχος επισημαίνει πως «ήρθε σε μία κακή χρονική συγκυρία». 

«Εκτός συμφωνίας οι εξαγγελίες Τσίπρα» – Στον «πάγο» τα μέτρα για το χρέος

Την ίδια ώρα, οι εκκρεμότητες για το κλείσιμο της αξιολόγησης παραμένουν, ενώ προστίθεται και η έντονη δυσαρέσκεια των δανειστών για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού (επίδομα στους συνταξιούχους και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση).

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσαν το Eurogroup, ο ESM και ο EFSF σταματούν έως τον Ιανουάριο οι κινήσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το ελληνικό χρέος. 

Σε μια λιτή ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup, Michel Reijns, τονίζει πως οι θεσμοί συμπέραναν ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζονται να μην είναι ευθυγραμμίζονται με τις συμφωνίες. 

«Κάποια κράτη μέλη το βλέπουν έτσι με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ομοφωνία τώρα για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος», σημείωσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup και πρόσθεσε:

Θα περιμένουμε την πλήρη έκθεση των Θεσμών τον Ιανουάριο.

 


σχετικα αρθρα