current views are: 9

25 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση10:42

Τι αναφέρει η επιστολή Τσακαλώτου στους δανειστές – Ισοδύναμα για τις συντάξεις εάν πέσουν έξω οι προβλέψεις

Την επιστολή που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποκαλύπτουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Δημοσίευση 10:42’

Την επιστολή που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποκαλύπτουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε στους Θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποκαλύπτουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως τονίζουν, σε αυτή δεν περιλαμβάνεται καμία νέα δέσμευση και τονίζεται πως το μέτρο για τις συντάξεις είναι εφάπαξ.  Για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, αναφέρεται πως αυτή θα γίνει μόνο το 2017 και ότι θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. 

Στην επιστολή επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα. Και υπενθυμίζεται ο δημοσιονομικός μηχανισμός (contingency fiscal mechanism), ο οποίος ενεργοποιείται σε περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι δεν επιτεύχθηκαν οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι. Στην επιστολή διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%) τότε «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν την διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016».

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση δεν δεσμεύθηκε σε τίποτα παραπάνω από όσα είχε συμφωνήσει.  Όπως διευκρινίζεται στην επιστολή, αν υπάρξει και στο μέλλον υπεραπόδοση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε συμφωνία με τους θεσμούς, «σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας […] και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών […] για τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού ρευστότητας” (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Πηγές του ΥΠΟΙΚ τονίζουν πως μετά και την επιστολή με τις δεσμεύσεις:

  • Οι χαμηλοσυνταξιούχοι εισέπραξαν την εφάπαξ πληρωμή, που ενίσχυσε τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ έχει ήδη ευεργετικά αποτελέσματα στην εγχώρια αγορά.
  • Για έναν χρόνο τα νησιά μας, που δέχονται την προσφυγική πίεση, θα καταβάλλουν μειωμένο ΦΠΑ, με επίσης σημαντικές επιπτώσεις στους κατοίκους και τις τοπικές οικονομίες.

«Και, πέραν αυτών των άμεσων, χειροπιαστών επιπτώσεων για χιλιάδες νοικοκυριά, σε ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο το πολιτικό συμπέρασμα είναι ηχηρό: οι επιδιώξεις ορισμένων έπεσαν στο κενό. Η πλειοψηφία των κρατών – μελών τάχθηκε υπέρ των δημοσιονομικών μέτρων που υιοθέτησε πρόσφατα η Ελλάδα. Αυτό επισφραγίζει και η επιστολή» συνεχίζουν οι ίδιες πηγές και καταλήγουν:

Η ΝΔ, που δεν τόλμησε να ψηφίσει την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, υπακούοντας στα κελεύσματα ακραίων φωνών –όπως και άλλες πολιτικές δυνάμεις–, προσπαθεί, στην απελπισία της,  να εμφανιστεί τώρα ως θεματοφύλακας των Μνημονίων! Είναι το νέο (και παμπάλαιο, βέβαια) αφήγημά της: η αφοσίωση στους δανειστές. Με δυο λόγια: «βασιλικότερη του βασιλέως»! Η δουλική συμπεριφορά, όμως, αντί της υπεράσπισης της εθνικής αξιοπρέπειας, καθώς και η ταύτιση με ακραίες φωνές, νομιμοποιούν λειτουργίες που αποβαίνουν σε βάρος της κοινωνίας και των πολιτών – και ιδίως των πιο αδύναμων. Πόσοι άραγε από τους πολίτες, όποιες διαφωνίες και να έχουν με την κυβέρνηση, αισθάνονται ότι αυτή η επαγγελία της ταύτισης με τους δανειστές, και, μάλιστα, με τους πιο σκληρούς εκπροσώπους τους, τους εκφράζει;

Υπενθυμίζεται ότι τις ανακοινώσεις για την αποστολή των έγγραφων διαβεβαιώσεων από πλευράς κυβέρνησης έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με ανάρτησή του στο Twitter. «Είμαι ευτυχής να ανακοινώσω πως ανοίξαμε τον δρόμο για τον ESM ώστε να προχωρήσει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Έλαβα ένα γράμμα στο οποίο ο Έλληνας συνάδελφός μου επιβεβαίωσε την προσήλωσή του στις προηγούμενες συμφωνίες. Τα σημερινά βήματα θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε σε έναν θετικό δρόμο για την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κοινοτικός αξιωματούχος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι οι Θεσμοί πήραν διαβεβαιώσεις και οι αρχικές σημαντικές ανησυχίες τους, τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας των εξαγγελιών Τσίπρα, αμβλύνθηκαν με την επιστολή Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, οι επίσημες διαδικασίες λήψης αποφάσεων του ΕΜΣ και του ΕΤΧΣ, όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα λάβουν χώρα τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, το ζήτημα των βραχυπρόθεσμων μέτρων δεν είναι παρά ένα δευτερεύον θέμα στη μεγάλη εικόνα της διαπραγμάτευσης. Δηλαδή τη δεύτερη αξιολόγηση και την παραμονή ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου εκεί παίζεται το σκληρό πόκερ. Η νέα παρέμβαση του Πουλ Τόμσεν και του Μόρις Όμπσφελντ, δύο εκ των σημαντικότερων τεχνοκρατών του Ταμείου, σίγουρα προκαλεί μεγάλους πονοκεφάλους και εκνευρισμό, ιδίως στην Κομισιόν. Η Επιτροπή έσπευσε να απαντήσει στο ΔΝΤ, με την εκπρόσωπο του Πιερ Μοσκοβισί να δηλώνει πως οι Βρυξέλλες είναι σίγουρες για τις πηγές των στοιχείων τους και πως «οι ουσιώδεις συζητήσεις για την ανάλυση των δεδομένων και την αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων είναι πιο χρήσιμο να γίνονται στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων»…


σχετικα αρθρα