current views are: 4

30 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση06:18

Τις 80.000 πλησιάζουν οι πινακίδες που κατατέθηκαν φέτος – Ξεπερνούν το 1,1 εκατ. τα επτά τελευταία χρόνια

Με τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους ανά χείρας σπεύδουν από το πρωί στις εφορίες (τελευταία μέρα  προθεσμίας για το 2016 ) εκατοντάδες ιδιοκτήτες

Δημοσίευση 06:18’

Με τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους ανά χείρας σπεύδουν από το πρωί στις εφορίες (τελευταία μέρα  προθεσμίας για το 2016 ) εκατοντάδες ιδιοκτήτες

Με τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους ανά χείρας σπεύδουν από το πρωί στις εφορίες (τελευταία μέρα  προθεσμίας για το 2016 ) εκατοντάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ η μοτοσυκλετών οι οποίοι αδυνατούν από τη μια να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2017,ενώ από την άλλη προσδοκούν να  αποφύγουν το τεκμήριο διαβίωσης στην δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή το φόρο πολυτελούς διαβίωσης εφόσον  θα αποσύρουν Ι.Χ  κυβισμού  άνω των 1.929 κ.ε και  ηλικίας έως 10 ετών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εφοριακών για τη φετινή χρονιά οι δηλώσεις ακινησίας οχημάτων αναμένεται να αγγίξουν τις 80.000 αριθμός λίγο  μεγαλύτερος από πέρυσι που ήταν 70.000.

Ωστόσο μόνο τα τελευταία 7 χρόνια έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία και από το στόλο των 6,5 εκ. οχημάτων πάνω από 1,1 εκατ. οχήματα με το ρεκόρ απόσυρσης να σημειώνεται το 2012 όταν κατατέθηκαν στις εφορίες οι πινακίδες 365.000 Ι.Χ. Αν και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες η ακινησία ενός Ι.Χ αποτελεί απλή υπόθεση με την αποστολή σε ειδική θυρίδα της εφορίας της άδειας  και των πινακίδων κυκλοφορίας ,στη χώρα μας η όλη διαδικασία παραμένει αρκετά χρονοβόρα και απαιτεί αυτοπρόσωπη επίσκεψη σε εφορία μαζί  με πλήθος απαραίτητων δικαιολογητικών. 

Εκτός της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος και της αίτησης ακινησίας  απαιτείται από τον κάτοχο του οχήματος η προσκόμιση αντίγραφου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) όπου θα προκύπτει η δήλωση κατοχής του οχήματος, απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2016 ,αντίγραφο Ε9 όπου θα αποδεικνύεται ότι υπάρχει θέση στάθμευσης, αστυνομική ταυτότητα η εξουσιοδότηση σε περίπτωση που τα δικαιολογητικά κατατεθούν από άλλο πρόσωπο.

Η θέση του οχήματος σε ακινησία μπορεί εν τέλει να μην είναι για ολόκληρο το 2017 καθώς το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να ισχύσει και για το 2017  η διάταξη που προβλέπει την πληρωμή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα η  για διάστημα μηνών άρα και ανάλογη χρονική αποδέσμευση της κυκλοφορίας του ακινητοποιημένου Ι.Χ .


σχετικα αρθρα