Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει τον καθορισμό της ημερομηνίας επιστροφής των δανειστών, για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Αυτή την ώρα, συναντάται στη βελγική πρωτεύουσα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Αν και δεν αναμένεται σήμερα να ληφθεί κάποια απόφαση από το EWG, θα γίνει μια αποτύπωση της κατάστασης, ύστερα από την εμπλοκή που δημιουργήθηκε με τις παροχές του Αλέξη Τσίπρα και την προσωρινή αναστολή των μέτρων για το χρέος. Ερωτηθείς εάν πρόκειται να λάβει μέρος στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε αρνητικά.

Όσον αφορά τη συνάντηση Τσακαλώτου - Μοσκοβισί, στο επίκεντρο θα βρεθούν η πορεία του προγράμματος και η επανεκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης. Οι δύο άνδρες αναμένεται να «καταγράψουν την πρόοδο» που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα στη δεύτερη αξιολόγηση, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν.

Όπως μετέδωσε χθες το πρακτορείο MNI, αξιωματούχος του Eurogroup σχολιάζοντας την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων –που είναι άγνωστο πότε θα γίνει- είπε πως «το μήνυμα προς τους Έλληνες θα είναι σαφές: Μείνετε προσκολλημένοι στο σχέδιο και τους κανόνες».

Έμμεση απάντηση στο αυστηρό μήνυμα της ευρωζώνης, έδωσε έλληνας αξιωματούχος, ο οποίος μιλώντας στο πρακτορείο τόνισε πως η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην εφαρμογή της συμφωνίας. «Σταματήστε να έρχεστε πίσω με μη ρεαλιστικές απαιτήσεις» συνέχισε.

Πηγή της ευρωζώνης που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ τοποθετεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εντός του Φεβρουαρίου υπό την προϋπόθεση βέβαια η Αθήνα να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Για να γίνει κάτι τέτοιο βέβαια – με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τουλάχιστον- θα πρέπει να συμφωνήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μπει στο πρόγραμμα και για να γίνει κάτι τέτοιο, όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει… γη και ύδωρ.  Συζητάει δηλαδή, σύμφωνα με την Καθημερινή, την επέκταση της διαδικασίας του «κόφτη» σε αφορολόγητο και συντάξεις, δίχως όμως να βάζει στο τραπέζι ποσοτικοποίηση των μέτρων ή εκ των προτέρων νομοθέτησή τους.

Συγκεκριμένα, το σενάριο που έχει επεξεργαστεί προβλέπει:

  • Την παράταση εφαρμογής του «κόφτη» και μετά το 2018.
  •  Τη γραπτή αναφορά ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην περίπτωση ενεργοποίησης του «κόφτη» θα περιλαμβάνουν τόσο τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, όσο και τη μείωση των συντάξεων και μισθών.
  • Δεν θα υπάρχει, όμως, ποσοτικοποίηση των εν λόγω μέτρων, ούτε νομοθέτησή τους, όπως απαιτεί το ΔΝΤ.
  • Θα περιλαμβάνονται, επίσης, και μέτρα στο σκέλος των εσόδων. Δηλαδή, αύξησης φόρων, όπως για παράδειγμα των συντελεστών ΦΠΑ.
  • Θα περιγράφεται μία διαδικασία ευκολότερη ενεργοποίησης του «κόφτη».