current views are: 6

13 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση19:38

Handelsblatt: Ο Σόιμπλε έστειλε μήνυμα στην Αθήνα – Σκληρότερη λιτότητα αν φύγει το ΔΝΤ

Τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ΔΝΤ και το μέλλον του στο ελληνικό πρόγραμμα σχολιάζει η εφημερίδα Handelsblatt, κάνοντας λόγο για κινήσεις τακτικής.

Δημοσίευση 19:38’

Τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ΔΝΤ και το μέλλον του στο ελληνικό πρόγραμμα σχολιάζει η εφημερίδα Handelsblatt, κάνοντας λόγο για κινήσεις τακτικής.

Τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ΔΝΤ και το μέλλον του στο ελληνικό πρόγραμμα σχολιάζει η εφημερίδα Handelsblatt, κάνοντας λόγο για κινήσεις τακτικής.

Η εφημερίδα εκτιμά πως ο Σόιμπλε ήθελε να στείλει διπλό μήνυμα, τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς το εσωτερικό του κόμματος του: Αφενός προειδοποίησε την Αθήνα να εφαρμόσει τους όρους λιτότητας για να αποφύγει σκληρότερα μέτρα σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ, αφετέρου διαμήνυσε, ότι πιθανώς θα χρειαστούν και υποχωρήσεις από την πλευρά του Βερολίνου, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με το Ταμείο.

«Θέλει ο Σόιμπλε ξαφνικά να μην συμμετέχει τελικά στο εξής το ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας, παρ’ όλο που η γερμανική κυβέρνηση επιμένει εδώ και μήνες τόσο πολύ σε αυτό ακριβώς (σ.σ. στη συμμετοχή); Στο Βερολίνο και ειδικά στην Αθήνα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές σάστισαν. Αλλάζει ξαφνικά ο Σόιμπλε τη στρατηγική του; Λαμβάνει προληπτικά μέτρα για το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να αποχωρήσει από το πρόγραμμα; Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σπεύδει να διευκρινίσει ότι οι δηλώσεις του Σόιμπλε αφορούσαν ένα καθαρά υποθετικό ενδεχόμενο. ‘Εμμένουμε στο ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει’, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου», γράφει η οικονομική εφημερίδα.

Ο συντάκτης εκτιμά πως ο Σόιμπλε δεν προχώρησε σε μία απερίσκεπτη δήλωση και επικαλείται υψηλόβαθμο εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος επισήμανε ότι «βεβαίως ο κ. Σόιμπλε, κάνοντας μια τέτοια δήλωση, έχει πάντα κάποια σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού του».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι ενδεχόμενη αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης εν μέσω προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία «θα ήταν εφιάλτης» για τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ, και σημειώνει ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι ποντάρουν να υπάρξει τον Απρίλιο ή το αργότερο τον Ιούνιο συμφωνία με το ΔΝΤ για τις προϋποθέσεις συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Ήδη αυτό θα είναι δύσκολη υπόθεση για τον κ. Σόιμπλε, καθώς το ΔΝΤ θέλει να παράσχει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, κάτι που απορρίπτει όμως κατηγορηματικά η γερμανική κυβέρνηση».

Μήνυμα με δύο αποδέκτες

Ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ θα ήταν «το σοβαρότερο όλων των πιθανών ατυχημάτων για το Βερολίνο», σχολιάζει το δημοσίευμα, καθώς τότε θα έπρεπε η γερμανική βουλή να ψηφίσει εκ νέου για το ελληνικό πρόγραμμα, με την επίτευξη πλειοψηφία να είναι «υπερβολικά αβέβαιη» εντός της Κ.Ο. των χριστιανικών κομμάτων. Επιπλέον μια τέτοια ψηφοφορία λίγους μήνες πριν τις εκλογές θα ήταν η «ιδανική πάσα» για το δεξιό λαϊκίστικο κόμμα AfD. «Αυτή την ψηφοφορία δεν τη θέλει κανείς, ούτε ο κ. Σόιμπλε», σημειώνουν γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι προ πολλού θιασώτης της ιδέας να καθιερωθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης που να λειτουργεί χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ, «βεβαιότατα τώρα δεν είναι η στιγμή για κάτι τέτοιο».


σχετικα αρθρα