current views are: 8

22 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση07:27

Σε μείωση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια και το κρασί προχωρεί το υπουργείο Γεωργίας ενόψει των μπλόκων

Το υπουργείο θα εξετάσει το ενδεχόμενο κατάργησης του Ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί ώστε να βοηθηθούν οι παραγωγοί κρασιού και οι αμπελοκαλλιεργητές.

Δημοσίευση 07:27’

Το υπουργείο θα εξετάσει το ενδεχόμενο κατάργησης του Ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί ώστε να βοηθηθούν οι παραγωγοί κρασιού και οι αμπελοκαλλιεργητές.

Την μείωση του ΦΠΑ από τον ανώτερο συντελεστή του 24% στον μεσαίο του 13% για τα αγροεφόδια (λιπάσματα, σπόροι,φυτοφάρμακα, τροφές ζώων κλπ) που προμηθεύονται οι αγροκτηνοτρόφοι σκοπεύει να προχωρήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να περιορίσει το κόστος παραγωγής των αγροτικών και κτηνοτροφικών προιόντων και έτσι να αυξήσει το καθαρό κέρδος για όσους ασχολούνται επαγγελματικά με τη γη και την εκτροφή ζώων και πουλερικών.

Εκτός αυτού το Υπουργείο θα εξετάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και το ενδεχόμενο κατάργησης του Ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί ώστε να βοηθηθούν οι παραγωγοί κρασιού και οι αμπελοκαλλιεργητές.

Ωστόσο πίσω από τις υποσχέσεις  των παραπάνω μέτρων υπέρ των αγροτών και κτηνοτρόφων κρύβεται η πρόθεση της Κυβέρνησης να προκαταλάβει τις αγροτικές κινητοποιήσεις που ξεκινούν την ερχόμενη Πέμπτη με τους αγρότες της Θεσσαλίας οι οποίοι  στήνουν το πρώτο μπλόκο με τρακτέρ στη Νίκαια της Λάρισας.

Το ενδεχόμενο να αποκλειστούν και πάλι, όπως πέρυσι, επί ημέρες οι κεντρικές οδικές αρτηρίες της χώρας από τα τρακτέρ των αγροτών προκαλώντας μπλακ άουτ στις μετακινήσεις των πολιτών, τους εφοδιασμούς με προιόντα ολόκληρων περιοχών της χώρας και μπλοκάροντας στα Τελωνεία το εξαγωγικό εμπόριο, αναγκάζει την Κυβέρνηση να εξαγγέλλει κι άλλα πρόσθετα  “δώρα” στους αγροκτηνοτρόφους στοχεύοντας στην αποτροπή τυχόν μαζικών και δυναμικών  κινητοποιήσεων από μέρους τους τις ερχόμενες ημέρες.

Εκτός των παραπάνω το Υπουργείο Γεωργίας σχεδιάζει….

  • Την μεταφορά χρονικά  της πληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών του β εξαμήνου του 2016,όχι εντός του Ιανουαρίου όπως προβλέπεται, αλλά στο β εξάμηνο του 2017 ώστε να συμψηφιστούν με τις επιστροφές φόρων που θα λάβουν αρκετοί κατά κύριο επάγγελμα αγρότες το καλοκαίρι καθώς από φέτος φορολογούνται  με την κλίμακα των μισθωτών που προβλέπει αφορολόγητο έως 9.500 ευρώ.
  • Την υποχρεωτική αναγραφή ονομασίας στη συσκευασία των γαλακτοκομικών προιόντων ώστε να ενισχυθεί η ελληνική κτηνοτροφική παραγωγή..
  •  Τη θέσπιση   ευνοικών ρυθμίσεων   για απλήρωτες εισφορές ΕΛΓΑ,ΟΓΑ καθώς και για χρέη στο αγροτικό ρεύμα. 
  • Την  επιστροφή εντός του Ιανουαρίου του ΦΠΑ στο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Τον μη καταβολή ΕΝΦΙΑ για τις  αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες .
  • Τη μείωση των  τεκμηρίων  διαβίωσης για τη φορολογία εισοδήματος κατά 30% για όσους διαμένουν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
  • Την υποχρέωση προς τους εμπόρους  ,μέσω ρυθμιστικής παρέμβασης,να μη ξεπερνά  η  πληρωμή των παραγωγών νωπών προιόντων  τους 2 μήνες αντί 8 μήνες σήμερα.
     

σχετικα αρθρα