current views are: 6

1 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση08:53

Αμετακίνητο το ΔΝΤ στο θέμα των ομαδικών απολύσεων – Ποιες συμβιβαστικές προτάσεις προωθούν οι Ευρωπαίοι

Βήματα σύγκλισης στο μέτωπο των εργασιακών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών πραγματοποιούνται στο παρασκήνιο

Δημοσίευση 08:53’

Βήματα σύγκλισης στο μέτωπο των εργασιακών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών πραγματοποιούνται στο παρασκήνιο

Βήματα σύγκλισης στο μέτωπο των εργασιακών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών πραγματοποιούνται στο παρασκήνιο της – διαρκούς – διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι ευρωπαίοι δέχονται την ελληνική επιχειρηματολογία για την ανάγκη επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ενώ, μετά και την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, δεν θέτει ζήτημα για την κατάργηση του υπουργικού “βέτο”.

Το θέμα ωστόσο, είναι η προσέγγιση του ΔΝΤ, στην περίπτωση πάντα που το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι σκληροί του Ταμείου δεν συζητούν καν το θέμα της επαναφοράς των ΣΣΕ, ενώ ζητούν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Τα τελευταία 24ωρα, μετά από ευρωπαϊκή πρωτοβουλία επιδιώκεται μια συμβιβαστική λύση, καθώς εκτιμάται ότι πιθανή συμφωνία στα εργασιακά, θα έφερνε πολύ κοντά την προοπτική συνολικής συμφωνίας και θα “έβαζε” στο αεροπλάνο της επιστροφής για την Αθήνα το κουαρτέτο των δανειστών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμβιβαστική πρόταση που θέτουν οι ευρωπαίοι στην ελληνική κυβέρνηση, έχει ως εξής: 

-Επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας από το 2018, ή το 2019, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

-Διατήρηση του υπουργικού “βέτο” στις ομαδικές απολύσεις.

-Αύξηση κατά 2% (δηλαδή στο 7%, από το 5% που είναι σήμερα) του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Το τελευταίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να το δεχθεί η κυβέρνηση, αν και το επιχείρημα των Ευρωπαίων είναι ότι η αρχική απαίτηση του ΔΝΤ είναι ο διπλασιασμός του ορίου των μηνιαίων απολύσεων από το 5% στο 10%.

Επί του παρόντος πάντως η πλευρά του υπουργείου Εργασίας, συνεχίζει τις επαφές της ζητώντας από τους ευρωπαίους “καμία εξαίρεση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο”, δηλαδή επαναφορά των διαπαγματεύσεων και των ΣΣΕ, ενώ εξηγούν ότι δεν έχει κανένα νόημα η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, καθώς: η ελληνική αγορά εργασίας είναι αρκετά ευέλικτη λόγω και της μη λειτουργίας των κλαδικών συμβάσεων, ενώ το 90% των ελληνικών επιχειρήσεων δεν απασχολούν περισσότερους από δέκα εργαζόμενους.
 


σχετικα αρθρα