ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το... σκέφτεται το υπουργείο Εργασίας για τα μπλοκάκια...Τι συζητήθηκε χθές σε έκτακτη σύσκεψη

του Ανδρέα Πετρόπουλου - Δημοσίευση 4 Φεβρουαρίου 2017, 09:58 / Ανανεώθηκε 4 Φεβρουαρίου 2017, 09:58
Το... σκέφτεται το υπουργείο Εργασίας για τα μπλοκάκια...Τι συζητήθηκε χθές σε έκτακτη σύσκεψη
Facebook Twitter Whatsapp
Δεν αποσύρεται, προς το παρόν, η επίμαχη διάταξη για τα μπλοκάκια που αφορά κυρίως όσους είναι μισθωτοί και διατηρούν και ΔΠΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν αποσύρεται, προς το παρόν, η επίμαχη διάταξη για τα μπλοκάκια που αφορά κυρίως όσους είναι μισθωτοί και διατηρούν και ΔΠΥ οι οποίοι καλούνται να καταβάλλουν ουσιαστικά διπλή εισφορά, ενώ κινδυνεύουν και με σμαντική μείωση της αμοιβής τους καθώς οι εργοδότες θα μετακυλίουν σε αυτούς την επιβάρυνση,

 Το θέμα συνεχίζει να απασχολεί και μάλιστα πολύ έντονα την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και χθες αποφάσισε να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις στη διαδικασία εφαρμογής, αναγνωρίζοντας ότι ο εργαζόμενος εκτός από την διπλή ασφαλιστική επιβάρυνση κινδυνεύουν με σημαντική μείωση της αμοιβής τους (από το μπλοκάκι) καθώς οι εργοδότες θα τους μετακυλίουν την επιβάρυνση. 

 «Γνωρίζουμε τα προβλήματα εφαρμογής της διάταξης για την κρυπτόμενη εξαρτημένη σχέση εργασίας κι αναζητούμε πρακτικούς τρόπους επίλυσης τους», έλεγαν πηγές του υπουργείου μετά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη με την συμμετοχή της Ε.Αχτσιόγλου και Τ.Πετρόπουλου.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο ασφαλισμένος πρέπει να αναγράψει στο δελτίο του πως υπάγεται στην διάταξη (παρ. 9 άρθρο 39) και ο εργοδότης οφείλει να υποβάλλει ΑΠΔ γι αυτόν. Αν δεν υποβάλλει, μπορεί ο εργαζόμενος να τον «καταγγείλει» στον ΕΦΚΑ με υπεύθυνη δήλωσή του ώστε το νέο υπερ - Ταμείο να ζητήσει από τον εργοδότη τον επιμερισμό των εισφορών. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης έχουν προεξοφλήσει πως η διελκυστίνδα αυτή μετακυλύει το πρόβλημα στην σχέση εργαζόμενου – εργοδότη.

Στο υπουργείο γνωρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος για μαζικό κλείσιμο βιβλίων και Δελτίων Παροχής Υπηρεσιών με αποτέλεσμα σημαντική διαφυγή εσόδων για τα ταμεία Δημοσίου και το Ασφαλιστικό Σύστημα.