current views are: 7

4 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση15:10

Έρευνα – σοκ: Επενδύσεις 100 δισ. ευρώ για να φτάσει η Ελλάδα στο επίπεδο της δεκαετίας του 2000

Ξεπερνά τα 100 δις ευρώ το επενδυτικό έλλειμμα της χώρας μας το οποίο δημιουργήθηκε τα χρόνια της οικονομικής κρίσης λόγω της αποεπένδυσης, του μη εκσυγχρονισμού και των λουκέτων που μπήκαν σε σημαντικούς και νευραλγικούς κλάδους της βιομηχανίας και των κατασκευών.

Δημοσίευση 15:10’

Ξεπερνά τα 100 δις ευρώ το επενδυτικό έλλειμμα της χώρας μας το οποίο δημιουργήθηκε τα χρόνια της οικονομικής κρίσης λόγω της αποεπένδυσης, του μη εκσυγχρονισμού και των λουκέτων που μπήκαν σε σημαντικούς και νευραλγικούς κλάδους της βιομηχανίας και των κατασκευών.

Ξεπερνά τα 100 δις ευρώ το επενδυτικό έλλειμμα της χώρας μας το οποίο δημιουργήθηκε τα χρόνια της οικονομικής κρίσης λόγω της  αποεπένδυσης, του  μη εκσυγχρονισμού  και των  λουκέτων που μπήκαν  σε σημαντικούς και νευραλγικούς κλάδους της βιομηχανίας και των κατασκευών.

Σύμφωνα με μελέτη  της PricewaterhouseCoopers το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε ιδιαίτερα μετά τα capital controls το 2015 και σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα οδήγησε σε δραστική μείωση των επενδύσεων στη χώρα μας, σε φυγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό και σε περιορισμένες αποκρατικοποιήσεις η συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων με φρέσκο χρήμα από το εξωτερικό. Η προσέλκυση των επενδύσεων είναι σήμερα ολοένα και δυσκολότερη ,ενόψει μάλιστα της καθυστέρησης στο κλείσιμο της β αξιολόγησης και της μη ένταξης του τραπεζικού μας συστήματος στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Ως γνωστόν με την  ένταξη στα φτηνά εκατοντάδες δις ευρώ της ΕΚΤ  διασφαλίζεται  φθηνότερο χρήμα για τις ελληνικές τράπεζες (βάζοντας οι ίδιες  ενέχυρο τα  τραπεζικά τους ομόλογα ) το οποίο μπορούν να διαθέσουν στην αγορά μέσω επενδυτικών δανείων σε βιώσιμες και νεοπαγείς επιχειρήσεις. Το 2016  οι συνολικές επενδύσεις στη χώρα μας ανήλθαν στο 12,4% του ΑΕΠ η 13 δις ευρώ λιγότερα από ότι την περίοδο του 2000-2008.Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα χρόνια της κρίσης δεν υπήρξε απλώς επενδυτική άπνοια αλλά και δραματική μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος των ξένων ή Ελλήνων επιχειρηματιών  με αποτέλεσμα στις κατασκευές η πτώση να φτάσει το 76% σε σχέση με την περίοδο 2000-2008 και το 62% στη βιομηχανία.

Η  τρομακτική αυτή επενδυτική πτώση μεταφράζεται σε απώλειες 100 δις ευρώ και μόνον εφόσον επανακάμψουν ανάλογα επενδυτικά ποσά  μπορεί η χώρα μας να επανέλθει στο βιοτικό επίπεδο και την παραγωγικότητα της δεκαετίας του 2000.Κρίσιμος παράγοντας για αυτό αποτελεί και η λύση του γόρδιου δεσμού με τα κόκκινα δάνεια και τα ανοίγματα των Τραπεζών που αισίως έφτασαν το 45 % των συνολικών χορηγήσεων, όταν το 2008 έφταναν μόλις το 4,5% πολύ κοντά δηλαδή στο μέσο όρο των κόκκινων δανείων της Ευρωζώνης(3,5%).

Τέλος στη μελέτη της  η PricewaterhouseCoopers αναφέρεται και στο ακανθώδες ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων στη χώρα μας το οποίο  παρά τις δεσμεύσεις με τους δανειστές υπολείπεται κατά πολύ των στόχων που είχαν καθοριστεί. Από το 2011-02016 τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις έφτασαν μόλις τα 3,4 δις ευρώ  και μάλιστα πέρυσι δεν ξεπέρασαν τα 500εκ.ευρώ όταν ο στόχος ήταν 1,3 δις ευρώ. Φέτος λόγω της ολοκλήρωσης της πώλησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport, της είσπραξης της πρώτης δόσης από την πώληση του Ελληνικού και των χρημάτων από την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ιταλική εταιρεία  εκτιμάται ότι θα μπουν στα δημόσια ταμεία για την εξόφληση του χρέους περίπου 1,73 δις ευρώ… 


σχετικα αρθρα