current views are: 3

6 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση05:14

«Πάγωσε» η αγορά – Δάνεια με το σταγονόμετρο δίνουν οι τράπεζες

Πρωτοφανής αδιαφορία καταγράφεται από πλευράς ενδιαφέροντος των πολιτών 

Δημοσίευση 05:14’
Ληστεία

Πρωτοφανής αδιαφορία καταγράφεται από πλευράς ενδιαφέροντος των πολιτών 

Πρωτοφανής πτώση έως αδιαφορία καταγράφεται σήμερα από πλευράς ενδιαφέροντος  των πολιτών για την απόκτηση ενός τραπεζικού δανείου, στεγαστικού η καταναλωτικού, ενώ την ίδια ώρα με το σταγονόμετρο εγκρίνουν και οι ίδιες οι Τράπεζες αιτήσεις για την  παροχή δανείων η διευκολύνσεων  σε πελάτες τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων έφταναν πέρυσι  μετά βίας κατά μέσο όρο τις  82 για κάθε εργάσιμη ημέρα, όταν το 2007  ξεπερνούσαν ημερησίως  τις 1200.

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στα  καταναλωτικά δάνεια (στην κατηγορία τους ανήκουν και τα διακοποδάνεια) όπου το 2016 οι αιτήσεις δεν ξεπερνούσαν ημερησίως τις 4.400 όταν μια δεκαετία πριν το 2007 έφταναν τις 32.300 την ημέρα. Αν η χορήγηση νέων δανείων ,ακόμη και επιχειρηματικών, βρίσκεται από τις Τράπεζες σχεδόν στο κόκκινο ,στο πράσινο βρίσκεται η επιδίωξη τους  για ενεργότερη και ταχύτερη τακτοποίηση, μέσω ρυθμίσεων η ακόμη και διαγραφών, μέρους των δανειακών ανοιγμάτων τους τα οποία έφτασαν αισίως τον Ιανουάριο τα 107 δις ευρώ.  

Μόνο το ΄πρώτο εξάμηνο του 2016 οι Τράπεζες προχώρησαν σε ρυθμίσεις άλλων 100.000  “κόκκινων” δανείων τους (στεγαστικών, επιχειρηματικών, καταναλωτικών) ανεβάζοντας τον αριθμό τους στα 750.000 δάνεια, εκ των οποίων το 40% υπέστησαν ρυθμίσεις μακροχρόνιου χαρακτήρα  με περίοδο χάριτος και ο πληρωμές μόνο τόκων για μια χρονική περίοδο. Στόχος των 4 συστημικών Τραπεζών είναι να μειωθούν τα ανοίγματα κατά 40% έως το τέλος του 2019 σύμφωνα με τη συμφωνία που κατέληξαν Τράπεζα της Ελλάδος και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με βάση τη συμφωνία για να  επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατά 40% των κόκκινων δανείων οι Τράπεζες θα πρέπει να προχωρούν ανά εξάμηνο σε ποσοστιαία μείωση των ανοιγμάτων τους ,μέσω αναδιαρθρώσεων δανείων, διαγραφής μέρους οφειλών και πώλησης πακέτων δανείων σε fands.


σχετικα αρθρα