current views are: 9

6 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση12:03

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Χωρίς το ΔΝΤ, πρόγραμμα τέλος! Νέα παρέμβαση – προειδοποίηση την ημέρα της συνεδρίασης του Δ.Σ του Ταμείου

Σε τυχόν αποχώρησή του, διαπραγματεύσεις από την αρχή.

Δημοσίευση 12:03’

Σε τυχόν αποχώρησή του, διαπραγματεύσεις από την αρχή.

Θα τερματιστεί το ελληνικό πρόγραμμα σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει από αυτό, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Ταμείου για το ελληνικό ζήτημα.

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι, εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει, «τότε το πρόγραμμα τελείωσε», δήλωσε, συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Γεργκ Βάισγκερμπερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ερωτηθείς για την αναμενόμενη απόφαση του συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο Β. Σόιμπλε είχε υποστηρίξει ότι τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ αλλάζει τα δεδομένα και θα πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα.

Μέτρα “σοκ” ζητά το ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ τα βλέμματα τόσο της Αθήνας όσο και της Ευρώπης, είναι στραμμένα στη συνεδρίαση του ΔΝΤ, όπου θα παρουσιαστούν δύο εκθέσεις σχετικά με την Ελληνική οικονομία. Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου για την Ελλάδα, παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ, θα ξεκινήσει στις 2.30 μ.μ (9.30 μ.μ Ελλάδας) και θα είναι και κεκλεισμένων των θυρών.  

Στην πρώτη έκθεση, την οποία συνέταξαν τεχνικά κλιμάκια υπό την Ντέλια Βελκουλέσκου, θα παρουσιαστούν τα στοιχεία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (DSA), η οποία διαπιστώνει ότι το χρέος παραμένει εξαιρετικά μη βιώσιμο παρά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίσθηκαν τον Δεκέμβρη.

Ενώ η δεύτερη αφορά στην εκ των υστέρων αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος της περιόδου 2012-2016

Όπως είχε γράψει το newpost, το ΔΝΤ ζητά με την έκθεσή του σκληρά μέτρα. Κυβέρνηση και θεσμοί έχουν πλήρη γνώση της έκθεσης και, σύμφωνα με αξιωματούχο του Μαξίμου, προκαλεί “σοκ και δέος”. Και αν μερικές εκτιμήσεις της έκθεσης ευνοούν και βρίσκουν σύμφωνη την κυβέρνηση το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί κανείς, ούτε το Μαξίμου, βέβαια, να την χρησιμοποίηση ” αλά καρτ”! Να υιοθετήσει, δηλαδή, κάποιες προτάσεις που το βολεύουν, όπως, για παράδειγμα αυτές για το χρέος ή την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Τι ζητά το Ταμείο

  • Μείωση του αφορολόγητου στο μέσο όρο της Ευρωζώνης, περίπου 6.500 ευρώ.
  • Περικοπή των υφιστάμενων συντάξεων. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, παρά τα τελευταία μέτρα. Εκτός, μάλιστα, από τις συντάξεις ζητά κατάργηση και των μειωμένων συντάξεων, όπως αυτή που μπορεί να εισπράττει κάποιος με 15 χρόνια εργασιακού βίου.
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών. Το Ταμείο υποστηρίζει ότι τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την περικοπή του αφορολογήτου και των συντάξεων πρέπει να δοθούν για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Έτσι, εκτιμά το ΔΝΤ, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας αλλά και θα μειωθεί η ανεργία.
  • Μείωση του μεγάλου ΦΠΑ από 24% σε 23%.
  • Μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 10%.
  • Μείωση συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 15 – 20%.

Από τα συγκεκριμένα μέτρα μπορεί, κατά το ΔΝΤ, να μην δημιουργείται δημοσιονομικό κενό, έχει, όμως, ως αποτέλεσμα το σύνολο, σχεδόν, των μισθωτών και των συνταξιούχων να χάνει ένα μισθό το χρόνο! Ιδιαίτερα στους χαμηλοσυνταξιούχους των 600 με 700 ευρώ το μήνα ο φόρος τους θα αυξηθεί κατά 600 ευρώ το χρόνο! Αντίθετα, η μείωση των φορολογικών συντελεστών ευνοούν τις επιχειρήσεις και όσους έχουν υψηλά εισοδήματα. Η οικονομική πολιτική του ΔΝΤ, δηλαδή, είναι σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της σημερινής κυβέρνησης που, θεωρητικά, έστω, στηρίζει τους εργαζόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Είναι αδύνατον, έλεγε στο newpost στέλεχος της κυβέρνησης, να δεχτεί το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών να υλοποιήσει τέτοια μέτρα…

Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν στο 0,9% για το 2016 (και όχι κοντά στο 2%, όπως πιστεύει η κυβέρνηση), στο 1% για το 2017 (1,75% η κυβέρνηση) και 1,5% το 2018 (3,5% η κυβέρνηση). Γι’ αυτό και ζητά μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ!

Και αν όλα αυτά τα μέτρα δημιουργούν “σοκ και δέος” στην κυβέρνηση με τις προτάσεις του ΔΝΤ για το χρέος είναι οι ευρωπαίοι που παθαίνουν “έμφραγμα”.

Για να γίνει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο το Ταμείο προτείνει:

Περίοδο χάριτος των δανείων της Ελλάδας μέχρι το 2040. Με την περίοδο χάριτος στα δάνεια του ESM από τα 6 χρόνια, που είναι σήμερα, να φτάσει στα 17 με 20 χρόνια. Αύξηση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων από 10 έως 30 χρόνια. Να αποπληρωθούν, δηλαδή, έως το 2070!

“Κλείδωμα” των επιτοκίων σε όλα τα δάνεια του EFSF και του ESM, περίπου στο 1%.

Να διατηρηθούν οι Ακαθάριστες Χρηματοδοτικές Ανάγκες (GFN) μεταξύ 15% με 20%. Χωρίς μέτρα το ΔΝΤ εκτιμά ότι το GFN θα είναι 15% το 2024, 20% το 2031, 33% το 2040 και 62% το 2060!

Αξιοποίηση των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs για την απομείωση του χρέους.

Κομισιόν: Ε.Ε. και ΔΝΤ εργάζονται από κοινού

Ευρωπαϊκοί θεσμοί και ΔΝΤ εργάζονται στο πλαίσιο των συμφωνιών και των δεσμεύσεων που ορίζει η συνθήκη του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), επεσήμανε η εκπρόσωπος του Επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ανίκα Μπράιτχαρτ, σχολιάζοντας τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

«Εργαζόμαστε στο πλαίσιο των συμφωνιών και των δεσμεύσεων, οι οποίες πρόσφατα επαναβεβαιώθηκαν από το ΔΝΤ» ανέφερε, ενδεικτικά και σημείωσε ότι «βάσει της συνθήκης του ESM, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με την ΕΚΤ – και όπου είναι δυνατό μαζί με το ΔΝΤ – είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της εφαρμογής των όρων που συνοδεύουν το οικονομικό πρόγραμμα βοήθειας». 

Κληθείσα να σχολιάσει τη θέση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η εκπρόσωπος του κ. Μοσκοβισί αρκέστηκε να σημειώσει ότι «δεν είναι αρμοδιότητα της Κομισιόν να σχολιάζει τη στάση οποιασδήποτε κυβέρνησης για τον ρόλο του ΔΝΤ».

 


σχετικα αρθρα