current views are: 9

10 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση09:23

Ραγδαία η αύξηση της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στα φαρμακεία

Αυξήθηκε η χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών στα φαρμακεία. Μείωση του κόστους προμήθειας ζητά από τις τράπεζες ο ΦΣΘ.

Δημοσίευση 09:23’

Αυξήθηκε η χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών στα φαρμακεία. Μείωση του κόστους προμήθειας ζητά από τις τράπεζες ο ΦΣΘ.

Η χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών για την αγορά φαρμάκων, από τα φαρμακεία, έχει αυξηθεί σημαντικά από το καλοκαίρι του 2015 που επιβλήθηκαν τα capital controls.

Όπως επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), οι ασθενείς που επισκέπτονται τα φαρμακεία χρησιμοποιούν πλέον κατά κύριο λόγο χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες για πληρωμή, καθώς, οι φαρμακοποιοί είχαν προμηθευτεί νωρίτερα τερματικές συσκευές POS, ώστε να μη δυσκολευτεί κανένας ασθενής να προμηθευτεί τα φάρμακά του.

Σύμφωνα με τον ΦΣΘ η χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών προβλέπεται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω στο μέλλον, κυρίως λόγω των πρόσφατων νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, αλλά και λόγω αντίστοιχων πρωτοβουλιών των Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Οργάνων της, για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς και της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

Ο ΦΣΘ σε επιστολή του προς πέντε μεγάλες τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, ALPHA, Eurobank και ΑΤΤΙΚΗΣ) ζητά τη μείωση του κόστους προμήθειας που εισπράττουν τα τραπεζικά ιδρύματα για το σύνολο των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες μέσω των συσκευών POS. Παράλληλα προτείνει, η προμήθεια, η οποία σήμερα ξεπερνά το 0,8%, να μειωθεί στο 0,4% ή και λιγότερο. Ζητά, ακόμα, τη μείωση του κόστους διαχείρισης και συντήρησης των συσκευών αυτών είτε πρόκειται για αγορά είτε για ενοικίαση τερματικής συσκευής POS, ώστε να καταστεί βιώσιμη και αποδοτική η διατήρηση και χρήση των POS.

«Ο συνδυασμός των συνεχώς αυξανόμενων συναλλαγών με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, οι υψηλές προμήθειες που εισπράττουν οι τράπεζες και το υψηλό κόστος από τη διατήρηση και χρήση των τερματικών συσκευών POS έχει ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια εισοδήματος για τους φαρμακοποιούς και επιδείνωση της ήδη δύσκολης οικονομικής κατάστασης» τονίζει, στην επιστολή του, ο ΦΣΘ. Προσθέτει δε ότι οι συνεχείς μειώσεις τιμών των φαρμάκων, οι συνεχώς αυξανόμενες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και το εκθετικά μειούμενο εισόδημα των πολιτών δημιουργούν σημαντικές επιβαρύνσεις στον κλάδο.

«Λόγω δε της συνεχώς αυξανόμενης αποδοχής πληρωμών με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, μία νέα αιτία απώλειας εσόδων προκύπτει για τους φαρμακοποιούς» υπογραμμίζει ο ΦΣΘ.


σχετικα αρθρα