ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκάλυψη – βόμβα από γερμανό οικονομολόγο: Το 2015 ο Σόιμπλε έπεισε 15 χώρες για Grexit

Δημοσίευση 13 Φεβρουαρίου 2017, 19:35 / Ανανεώθηκε 13 Φεβρουαρίου 2017, 20:19
Αποκάλυψη – βόμβα από γερμανό οικονομολόγο: Το 2015 ο Σόιμπλε έπεισε 15 χώρες για Grexit
Facebook Twitter Whatsapp

Σε μία αποκάλυψη – σοκ προχώρησε ο γερμανός οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν, σχετικά με τα πλάνα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το Grexit.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε μία αποκάλυψη – σοκ προχώρησε ο γερμανός οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν, σχετικά με τα πλάνα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το Grexit.

Όπως γράφει στο νέο του βιβλίο με τον τίτλο «Μαύρος Ιούνιος», «ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε να δρομολογήσει ήδη το καλοκαίρι του 2015 την έξοδό της και είχε φέρει στο πλευρό του και 15 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Αυτό ανετράπη με μια κοινή ενέργεια του Φρανσουά Ολάντ και της Άνγκελα Μέρκελ», υπογραμμίζει ο γερμανός οικονομολόγος, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την απόφαση που ελήφθη. «Η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν αποχωρούσε από τη ζώνη του ευρώ, επειδή θα μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της και να ξεκινήσει την οικονομική της ανάκαμψη».

Κατά τα άλλα, σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle, ο Ζιν τάσσεται υπέρ του περιορισμού των «δημοσιονομικών και αναδιανεμητικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)», επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να αποτραπεί η δυνατότητα της ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά ομόλογα σε αυτό το εύρος που το κάνει αυτή την ώρα. Αυτό είναι νομισματικοποίηση του κρατικού χρέους», κάτι που, όπως υπογραμμίζει, απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Ο τίτλος «Μάυρος Ιούνιος» επελέγη με αφορμή όχι μόνο το Brexit στις 23 του περασμένου Ιουνίου, αλλά και εξαιτίας μιας δικαστικής απόφασης στη Γερμανία. «Δύο ημέρες νωρίτερα, στις 21 Ιουνίου το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, χωρίς σχεδόν να γίνει αντιληπτό από την κοινή γνώμη, υποτάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο ζήτημα της απόφασης που αφορά το ΟΜΤ, το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ. (…) Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι το ΟΜΤ είναι νόμιμο. Ο ανώτατος δικαστής ήταν από την Ελλάδα και ο εισαγγελέας από την Ισπανία, δύο χώρες με ξεκάθαρα συμφέροντα σε αυτήν την υπόθεση». Ο Χανς Βέρνερ Ζον εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση των ανώτατων δικαστών στη Γερμανία, οι οποίοι παρότι διατύπωσαν επιφυλάξεις αποδέχθηκαν την ερμηνεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.