current views are: 10

28 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση05:23

Τώρα οι συζητήσεις, τον Απρίλιο οι αποφάσεις για τη «Σαρακοστή» της επόμενης δεκαετίας

Αφορολόγητο και συντάξεις στο «στόχαστρο» των δανειστών

Δημοσίευση 05:23’

Αφορολόγητο και συντάξεις στο «στόχαστρο» των δανειστών

Αναγνωριστικού μεν χαρακτήρα οι συναντήσεις κυβέρνησης –κουαρτέτου την εβδομάδα αυτή, ωστόσο τις μέρες αυτές θα μπουν οι βάσεις για την υποχρεωτική «Σαρακοστή» του ελληνικού λαού για πολλά χρόνια.

Με κυριότερο πεδίο, αυτό των μετά το 2019 μέτρων. Αυτών για τα οποία η κυβέρνηση δηλώνει άγνοια, πληροφορίες ωστόσο από το «στρατόπεδο» των δανειστών προϊδεάζουν για τις «ιδέες» με τις οποίες εκείνοι θα κάτσουν σήμερα στο τραπέζι. Για το αφορολόγητο: ζητούν να κατέβει στα 5.900 ευρώ, πρόταση πρωτίστως συμβολική, αφού είναι κάτω ακόμη και από τα 6.000 ευρώ. Όριο που είχε βάλει ως κόκκινη γραμμή έμπειρος υπουργός του Μεγάρου Μαξίμου εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες. Ενώ για τις συντάξεις επιμένουν σε σταδιακές μειώσεις σε βάθος 5ετίας.

Η μεγαλύτερη «μάχη» θα δοθεί βεβαίως συνολικά για το ύψος των μέτρων που θα απαιτηθούν μετά το 2019. Αυτό που η κυβέρνηση επιμένει πως δεν υπάρχει, τα μέτρα 2% του ΑΕΠ, είναι η πρώτη γραμμή για τους δανειστές που να θυμίσουμε πως προσέρχονται en bloc.

Πληροφορίες από την πλευρά της κυβέρνησης αναφέρουν πως θα αντιπροτείνει μέτρα ίσα με το 1,5% του ΑΕΠ, ισόποσα μοιρασμένες μεταξύ συντάξεων και αφορολογήτου. Μαζί βέβαια με τα μέτρα ελάφρυνσης, αφού όλα μαζί θα νομοθετηθούν, σύμφωνα με τη θέση του Μ. Μαξίμου. Πολλές είναι εξάλλου οι ιδέες στο οικονομικό επιτελείο για τα μέτρα ελάφρυνσης.

Πάντως οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν ένα λόγο να είναι ήρεμοι και ένα λόγο να είναι ανήσυχοι (κάτι σαν τα μέτρα –αντίμετρα δηλαδή). Προσδοκούν να ακούσουν την αλλαγή στάσης του Βερολίνου στα πρωτογενή πλεονάσματα (αφού η αρχική αξίωσή του για 3,5% επί μία 10ετία έχει εγκαταλειφθεί). Ίσως η 5ετία να είναι πιο πιθανό σενάριο. Αλλά την ίδια στιγμή, Μ. Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο ανησυχούν για τις «τρικλοποδιές» της Ντέλιας Βελκουλέσκου, για απαιτήσεις δηλαδή από το «παράθυρο», που θα επιφέρουν όμως μεγάλες καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση.

Φυσικά η σημερινή ατζέντα των συναντήσεων με το κουαρτέτο περιλαμβάνει και Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, στο πρωινό τετ-α-τετ με τον Ε. Τσακαλώτο, ενώ αμέσως μετά θα ανταλλάξουν απόψεις με τον Γ. Σταθάκη για το θέμα της ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση η εκτίμηση είναι ότι οι τρεις εβδομάδες που μας χωρίζουν ως το Eurogroup δεν επαρκούν για την κάλυψη των διαφορών σε τόσο κρίσιμα ζητήματα, για αυτό και από την κυβέρνηση έχουν αρχίσει να συζητούν για νέα ημερομηνία –ορόσημο, την 7η Απριλίου, οπότε και είναι προγραμματισμένο άτυπο Eurogroup στη Μάλτα. Και αν όλα πάνε καλά, αμέσως μετά  η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κ.ο.κ. Τον Απρίλιο λοιπόν τα σπουδαία.


σχετικα αρθρα