Στις επιδιώξεις Αθήνας και δανειστών από τις εκ νέου συζητήσεις για την διαπραγμάτευση που ξεκινούν σήμερα ξανά μετά από αρκετό καιρό αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times. 

Σύμφωνα με το άρθρο ''αξιωματούχοι από την ΕΕ και το ΔΝΤ αρχίζουν ξανά συνεργασία σήμερα με την ελληνική κυβένρηση, γνωρίζοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι διεθνείς αγορές έχουν σημειώσει πρόοδο σε σχέση με την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα. 

Αυτό που διακυβεύεται είναι το αν μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σε σχέση με τις φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που θα ήταν ένα μεγάλο εμπόδιο για το ΔΝΤ προκειμένου να ενταχθεί πλήρως στο σχέδιο διάσωσης.

Στην Ευρωζώνη θέλουν να εξασφαλίσουν την συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο κάποιες χώρες θεωρούν απαραίτητη προκειμένου η Ελλάδα να λάβει την επόμενη δόση τον Ιούλιο.

Τι πρέπει να λυθεί

Καταρχάς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα πρέπει να ξεκινήσουν να εφαρμόζουν μια αρχική συμφωνία, αυτή που επιτεύχθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα. 

Τι μέτρα περιλαμβάνει

Η συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας τονίζει ότι από το 2% του ΑΕΠ που ζητήθηκε από το ΔΝΤ, τα μισά θα προέλθουν από περικοπές συντάξεων και τα άλλα μισά από τη μείωση του αφορολόγητου.
Σημειώθηκε, επίσης, ότι οι φορολογικές αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από το 2019 και οι αλλαγές στις συντάξεις από το 2020. Και τα δύο αυτά σημεία είναι προτεραιότητες για το ΔΝΤ

Και αν δεν πετύχει η συμφωνία;

Αν τελικά δεν λειτουργήσει καλά η συμφωνία, το ΔΝΤ δεν θα ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα. Κάτι τέτοιο απειλεί να συντρίψει την πολιτική στήριξη από την Γερμανία και την Ολλανδία, χώρες τις οποίες το ΔΝΤ θεωρεί ότι παρέχουν ζωτικής σημασίας οικονομική αξιοπιστία στο πρόγραμμα.
Εξάλλου, το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας βρίσκεται ήδη σε λειτουργία ήδη 18 μήνες χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Η ιστορία της Ελληνικής κρίσης έχει δείξει ότι οι ''κόκκινες γραμμές'' καταρρίπτονται όταν... ζεσταίνονται οι αγορές.

Αλλά αυτό είναι μια επιλογή που οι υπουργοί Οικονομικών θέλουν απεγνωσμένα να μην χρειαστεί να κάνουν...