current views are: 3

1 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση16:15

Οι συμφωνίες και οι διαφωνίες μετά το πρώτο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές

Προκαταρκτική συζήτηση επί των ελληνικών προτάσεων για τα αντιμέτρα και τα μέτρα που θα προνομοθετηθούν πραγματοποιήθηκε σήμερα κατά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο.

Δημοσίευση 16:15’

Προκαταρκτική συζήτηση επί των ελληνικών προτάσεων για τα αντιμέτρα και τα μέτρα που θα προνομοθετηθούν πραγματοποιήθηκε σήμερα κατά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο.

Προκαταρκτική συζήτηση επί των ελληνικών προτάσεων για τα αντιμέτρα και τα μέτρα που θα προνομοθετηθούν πραγματοποιήθηκε σήμερα κατά τη τετράωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο.

Όπως δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, προσθέτοντας οι θεσμοί θεωρούν πως μερικά από αυτά είναι σε «πολύ καλό δρόμο», σε μερικά χρειάζονται κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ σε ορισμένα εκφράζουν διαφωνίες. Το θέμα έχει παραπεμφθεί στα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων.

Ο ίδιος παράγοντας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018- 2019, λέγοντας ότι το ΔΝΤ δεν έχει ενσωματώσει στην έκθεση που δημοσιοποίησε με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του, τα δημοσιονομικά στοιχεία μετά τον Νοέμβριο (σ.σ. π.χ. υπεραπόδοση εσόδων). Τα νέα στοιχεία θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο και θα επανέλθουν σε υπουργικό επίπεδο στο τέλος της εβδομάδας.

Κατά πληροφορίες της Καθημερινής, οι πιστωτές ζητούν παρεμβάσεις συνολικού ύψους 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ, μέσω περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο. Ταυτόχρονα η ίδια κυβερνητική πηγή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, οι τελικές απαιτήσεις να είναι μικρότερες, παραπέμποντας στην επισήμανση του ΔΝΤ, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση του άρθρου 4, σύμφωνα με την οποία, οι προβλέψεις και οι απαιτήσεις του Ταμείου δεν έχουν ενσωματώσει τα στοιχεία μετά το Νοέμβριο.

Προηγήθηκε συνάντηση των επικεφαλής των κλιμακίων με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με αντικείμενο, κυρίως, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγοντας, κατά τη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους, ανέφερε ότι πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, διότι, όπως σημείωσε ο ίδιος, έχει επιστρέψει η αβεβαιότητα το πρώτο δίμηνο εφέτος, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2016 τα πράγματα είχαν σταθεροποιηθεί.


σχετικα αρθρα