current views are: 5

3 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση12:13

Κόλλησε η διαπραγμάτευση με τους δανειστές: Ποια είναι τα ανοιχτά θέματα – Απομακρύνεται το ορόσημο της 20ης Μαρτίου

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κυβέρνηση

Δημοσίευση 12:13’

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κυβέρνηση

”Παγωμένες” φαίνονται προς το παρόν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, καθώς, όπως έγινε γνωστό, σήμερα δεν θα γίνουν συναντήσεις με τους έλληνες αξιωματούχους στο Χίλτον, αλλά ούτε και συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, δείγμα ότι οι ”συζητήσεις” έχουν στην δεδομένη χρονική στιγμή κολλήσει. 

Αυτή η εξέλιξη, μάλιστα, έρχεται σε αντίθεση με αυτό που είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες εκτιμούσε ότι την Παρασκευή θα γινόταν συζήτηση για τα δημοσιονομικά αφού ξεπεραστούν τα τεχνικά ζητήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις καθημερινές συναντήσεις που έχουν γίνει από την περασμένη Τρίτη, πρώτη ημέρα άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών μετά από καιρό, ναι μεν πολλά είναι τα θέματα έχουν τεθεί επί τάπητος, ενέργεια, ΔΕΗ, εξωδικαστικός συμβιβασμός, ωστόσο δεν έχει γίνει κανένα βήμα προς σύγκλιση και τελική συμφωνία. 

Την σημασία του έχει, επίσης, το γεγονός ότι παρότι το κουαρτέτο βρίσκεται από την Τρίτη στην Αθήνα, με πρώτο θέμα στην ατζέντα τα εργασιακά, αυτό το ζήτημα δεν έχει καν τεθεί στο τραπέζι…

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, ανάμεσα στα θέματα που θα θέσει η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, εκτός των όσων εκκρεμούν θα είναι και κάποια ήσσονος σημασίας, σε σχέση πάντα με τα ”ανοιχτά” ζητήματα όπως για παράδειγμα το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. 

Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι την άλλη εβδομάδα, πιθανότατα την Τετάρτη, οπότε και υπάρχει Euroworking Group, οι θεσμοί θα αναχωρήσουν, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρόνος για την κυβέρνηση και για το ενδεχόμενο να ”κλείσουν” κάποια ”καυτά” ζητήματα, βλέπε συντάξεις, αφορολόγητο κ.ά. μετρά αντίστροφα. 

Τούτων δοθέντων, λοιπόν, φαίνεται ότι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου δεν θα είναι αυτό των κρίσιμων αποφάσεων για την ελληνική πλευρά. 

Τα ανοιχτά μέτωπα

Ούτε ένα, ούτε δύο είναι τα ”ανοιχτά” μέτωπα κυβέρνησης και δανειστών και αφορούν:

  • Στα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ (3,5 δισ. ευρώ) που ζητούν από την πρώτη στιγμή οι θεσμοί.
  • Στο θέμα της ενέργειας και της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.
  • Στον Εξωδικαστικό συμβιβασμό.
  • Στο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, μεγάλη ”πληγή” και διακαή πόθο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
  • Στην Προνομοθέτηση μέτρων για το κλείσιμο της συμφωνίας
  • Στον ακριβή προσδιορισμό των αντίμετρων.

Κανένα βήμα μπροστά και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό 

Χθες, πάντως, παρά τις διαφωνίες που σημειώθηκαν στο ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αξιωματούχος του Μαξίμου εξέφρασε στο newpost την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επανέλαβε τη θέληση της κυβέρνησης να οριστικοποιηθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Sτaff Level Agreement). 

Παρά, πάντως, την κυβερνητική αισιοδοξία, στην χθεσινή συνάντηση για την εξωδικαστικό συμβιβασμό δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, με τα κύρια σημεία διάστασης να αφορούν τα εξής θέματα:

  • Το αν θα συμπεριληφθούν ο ΦΠΑ και ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών στις οφειλές των επιχειρήσεων που θα απομειώνονται. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν μπορούν να διαγράφονται ποσά που έχουν εισπραχθεί από τις επιχειρήσεις.
  • Το όριο των οφειλών πάνω από το οποίο θα μπορεί να μπαίνει μια επιχείρηση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Οι δανειστές θέλουν να ανέρχεται στις 50.000, ενώ η κυβέρνηση στις 20.000.

Σύμφωνα, πάντως, με κυβερνητικές πηγές, οι διαφορές αυτές δεν είναι αγεφύρωτες.

 


σχετικα αρθρα