current views are: 7

4 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση16:07

Ξεπέρασαν τα 15 εκ. οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες – Με πλαστικό χρήμα το 80% των αγορών στα σούπερ μάρκετ

Σε τροχιά ανόδου μήνα με το μήνα η χρήση του πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα

Δημοσίευση 16:07’

Σε τροχιά ανόδου μήνα με το μήνα η χρήση του πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα

Σε τροχιά ανόδου μήνα με το μήνα οδηγείται η χρήση του πλαστικού χρήματος στη χώρα μας περιορίζοντας ολοένα και περισσότερο τη χρήση των μετρητών λόγω των capital controls αλλά και της υποχρέωσης από φέτος  η κατοχύρωση του αφορολογήτου να βασίζεται υποχρεωτικά  κατά ένα ποσοστό 10%-30% του ετήσιου εισοδήματος στη χρήση  των ηλεκτρονικών συναλλαγών (e-banging ) η καρτών  .

Η χρήση του πλαστικού χρήματος προκαλεί πολλαπλά οφέλη και στους επιτηδευματίες και επιχειρηματίες καθώς μειώνεται σημαντικά το κόστος διαχείρισης των μετρητών ,ενώ από την άλλη παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης με κεφάλαια κίνησης από τις τράπεζες εφόσον διαπιστώνουν αυξημένο τζίρο άρα και κερδοφορία.

Οι περισσότεροι πλέον φορολογούμενοι και καταναλωτές άρχισαν να χρησιμοποιούν συστηματικά πιστωτικές, χρεωστικές η προπληρωμένες κάρτες για τις συναλλαγές τους και αυτό αποδεικνύεται από την μαζική απόκτησή τους μετά το 2015 ,αλλά και από την εγκατάσταση τερματικών αποδοχής συναλλαγών  (POS) τα οποία αυξήθηκαν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς (συν 101.000 ) μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων από τις τράπεζες. Πέρυσι τα εγκατεστημένα POS έφτασαν τα 320.000 με στόχο να ξεπεράσουν φέτος τις 430.000.

Οι αλλαγές που έχουν επέλθει με τον περιορισμό  των μετρητών και της ταχύτατης, από την άλλη, αύξησης της χρήσης του πλαστικού χρήματος αποτυπώνονται και στον αριθμό των συναλλαγών που πραγματοποιούνται από τους καταναλωτές με τις κάρτες οι οποίες ξεπέρασαν ήδη  τα 15 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στη χρήση χρεωστικών καρτών, εν αντιθέσει με το παρελθόν όπου κυριαρχούσε για τις αγορές ειδών η αγαθών  η χρήση πιστωτικών καρτών. Στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη περίπου το 80% του τζίρου των Σούπερ Μάρκετ πραγματοποιείται με κάρτες, το 60% σε καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών και το 60%-70% στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.

Για τους περισσότερους καταστηματάρχες και επιχειρηματίες η χρήση των καρτών παρέχει πολλά οφέλη με κυρίαρχο αυτό της μείωσης του κόστους διαχείρισης των μετρητών(κόστος χρηματαποστολών, απώλειες από ληστείες, διαχείριση κερμάτων κλπ) το οποίο κυμαίνεται από 0.5%-1,5% του κύκλου εργασιών μιας επιχείρησης.

Την ίδια ώρα το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης ενός τερματικού POS έχει μειωθεί αρκετά (από 130-450 ευρώ),ενώ ο εξοπλισμός χρεώνεται κατά μέσο όρο στα 100 ευρώ.