current views are: 6

6 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση22:01

«Υπήρξαν συγκλίσεις αλλάζουν λίγο οι αριθμοί» λέει η κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις – Μικρή πρόοδος στο ασφαλιστικό – Ελάχιστες οι διαφορές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Νέα συνάντηση την Τρίτη το μεσημέρι

Δημοσίευση 22:01’

Νέα συνάντηση την Τρίτη το μεσημέρι

Με σημάδια σύγκλισης σε ότι αφορά τόσο τους αριθμούς, όσο και κάποια από τα αντίμετρα ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 23.00 η συνάντηση  των επικεφαλής των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα «είδαμε τους αριθμούς, είτε στα δημοσιονομικά είτε στις συντάξεις- πόσο πληρώνει το κράτος- και στα φορολογικά- πόσοι Έλληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Αλλάζουν λίγο οι αριθμοί, γίνονται συγκλίσεις, οπότε αυτό είναι καλό».

Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος σημείωσε ότι έγινε εκτενής συζήτηση  στα θετικά μέτρα που θέλει να λάβει η κυβέρνηση στο σκέλος της φορολογίας και στο σκέλος των δαπανών και σε μέτρα με αναπτυξιακή και κοινωνική χροιά. Πρόσθεσε δε, ότι οι θεσμοί επιζητούν τα μέτρα να έχουν μεγαλύτερη αναπτυξιακή χροιά, ενώ η κυβέρνηση περισσότερο κοινωνική. Οι δύο πλευρές συζήτησαν στο κοινωνικό σκέλος για “ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και άλλα θέματα όπως η παιδική φτώχεια”. 

Σε ότι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι ελάχιστη πια η διαφορά με τους θεσμούς και πως ξεπεράστηκε ο σκόπελος για τον ΦΠΑ και τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, χωρίς πάντως να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Οι δυο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού για την συνέχιση των συζητήσεων αύριο, στις 15.00.

Μικρή πρόοδος στο ασφαλιστικό 

Μικρή πρόοδος σημειώθηκε κατά τη σημερινή συζήτηση για το ασφαλιστικό  μεταξύ του οικονομικού επιτελείου, της Έφης Αχτσιόγλου και των επικεφαλής των δανειστών.

Σύμφωνα με  υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Εργασίας «Υπήρξε κάποια πρόοδος σήμερα»  σχετικά με τις συζητήσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με αντικείμενο τα δημοσιονομικά, την προνομοθέτηση των μέτρων, το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Πρόσθεσε δε ότι τα θέματα αυτά θα τεθούν αύριο το πρωί στα τεχνικά κλιμάκια.

Ερωτηθείς εάν οι θεσμοί ζητούν περικοπές 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις, ο ίδιος παράγοντας απάντησε ότι «δεν συμφωνήσαμε στο ποσοστό, αλλά υπήρξε κάποια πρόοδος». Είπε επίσης ότι σήμερα δεν συζητήθηκαν τα εργασιακά.