current views are: 8

7 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση08:58

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι συντάξεις: Τι ζητούν οι δανειστές

Φεύγουν με άγνωστη ημερομηνία επιστροφής οι Θεσμοί 

Δημοσίευση 08:58’

Φεύγουν με άγνωστη ημερομηνία επιστροφής οι Θεσμοί 

Διατηρούνται οι αποστάσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές σε σχέση με την διαπραγμάτευση, παρά τα ελάχιστα βήματα που σημειώθηκαν χθες, μετά το ”πολεμικό” κλίμα του Σαββατοκύριακου.

Στη χθεσινή συνάντηση στο επίκεντρο βρέθηκε και το Ασφαλιστικό με την υπουργό Εργασίας Ε.Αχτσιόγλου να αποδεικνύει με στοιχεία ότι δαπάνες για τις συντάξεις βαίνουν μειούμενες την επόμενη τριετία, προσεγγίζοντας μάλιστα τον ευρωπαικό μέσο όρο την περίοδο 2020-2021. 

Οι δανειστές – αρχικά – υποστήριξαν ότι η δαπάνη παραμένει υψηλή και γι’ αυτό χρειάζονται τα μέτρα.

Ωστόσο προς το τέλος έδειξαν τουλάχιστον διάθεση να συνεχίσουν τη συζήτηση για μεταβατικό διάστημα στις περικοπές, δηλ. το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς για μεταβατική περίοδο στην μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης (2020 – 2025).

Στο υπουργείο Εργασίας εξηγούν πως η εξοικονόμηση – μαμούθ 1,8 δισ. που ζητά το ΔΝΤ δεν μπορεί, ούτως ή άλλως, να προκύψει από την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», το σύνολο της οποίας αποτιμάται σε 0,75% του ΑΕΠ.

«Διαπραγματευόμαστε ένα ισορροπημένο μείγμα αντιμέτρων με χαρακτήρα αναπτυξιακό αλλά και κοινωνικής προστασίας», υποστήριξαν μετά την συνάντηση κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο των αντιμέτρων στο τραπέζι έπεσαν μέτρα αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας και στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά και μέτρα ανακούφισης για τους συνταξιούχους. 

Σήμερα, πάντως, από το πρωί υπάρχουν συναντήσεις με τεχνικά κλιμάκια, ενώ η επόμενη συνάντηση έχει καθοριστεί για τις 15.00 το μεσημέρι.

Ωστόσο, το τοπίο είναι ακόμα θολό σε σχέση με το αν θα παραμείνουν και αύριο Τετάρτη οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα, δεδομένου κιόλας ότι είναι και η ημέρα του EuroWorking Group. 

Mάλιστα, σε αυτή την ερώτηση, κυβερνητικός αξιωματούχος που ρωτήθηκε σχετικά χθες αργά μετά το τέλος της συνάντησης απάντησε γενικά και αόριστα λέγοντας ”θα δούμε”. 

 


σχετικα αρθρα